Americký akciový index Dow Jones poprvé v historii překonal 30 tisíc bodů

Americký akciový index Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních společností, se v úterý poprvé v historii dostal přes 30 tisíc bodů. Den uzavřel na hodnotě 30 046 bodů, což znamenalo růst o 1,54 procenta.

Za růstem akcií stály například pokroky při vývoji vakcíny proti covidu-19 či zpráva, že americký prezident Donald Trump pověřil svůj tým, aby zahájil práce na předání moci nově zvolenému prezidentovi Joeu Bidenovi.

Náladu na akciovém trhu podle agentury AP podpořila rovněž informace, že Bidenovou kandidátkou na post ministryně financí bude někdejší šéfka americké centrální banky Janet Yellenová.

Pokořit hranici 30 tisíc bodů se indexu podařilo necelé čtyři roky poté, co v lednu 2017 poprvé překonal 20 tisíc bodů.

Vzrostly i další přední americké akciové indexy. Širší index S&P 500 přidal 1,62 procenta a Nasdaq, který obsahuje významné technologické tituly, stoupl o 1,31 procenta. 

Překonáním hranice 30 tisíc bodů indexem Dow Jones se na překvapivé tiskové konferenci pochlubil i prezident Donad Trump. Ten vývoj akcií po celé své funkční období – a byla to doba jejich výrazného růstu – pečlivě sledoval. Poté odešel, aniž by odpověděl na nějakou otázku.  

Úterý bylo příznivé také pro evropské akcie. Britský index FTSE 100 stoupl o 1,55 procenta, německý DAX o 1,26 procenta, francouzský CAC 40 o 1,21 procenta a celoevropský STOXX 600 přidal 0,91 procenta.

Pražská burza v úterý stagnovala. Index PX sice stoupl, ale pouze o 0,1 procenta na 956,13 bodu. Většina hlavních emisí ztrácela nebo stagnovala. Poklesu burzy bránily hlavně posilující akcie bank.