Daň z příjmu by měla být 15 procent, sněmovní výbor podpořil návrh Babiše

UDÁLOSTI: Rozpočtový výbor podpořil návrh premiéra na 15% daň z příjmu po zrušení superhrubé mzdy (zdroj: ČT24)

Sněmovní rozpočtový výbor podpořil návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) na patnáctiprocentní sazbu daně z příjmu po zrušení superhrubé mzdy. Koaliční ČSSD přitom trvá na devatenácti procentech. Naopak zvýšení odvodů schválili poslanci u hazardu. Z loterií by měl stát inkasovat o pětinu víc.

Zaměstnanci by si tak mohli na výplatní pásce polepšit o několik tisíc korun. Podle sněmovního rozpočtového výboru by jim po zrušení superhrubé mzdy zůstala patnáctiprocentní daň z příjmu. Jen pro výdělky nad zhruba 137 tisíc měsíčně má platit sazba 23 procent. 

„Snížení navrhl pan premiér na dva roky, jak odůvodnil v odůvodnění tohoto pozměňovacího návrhu,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Návrh daně z příjmů
Zdroj: ČT24

Část opozice i koaliční ČSSD ale argumentuje, že rozpočet přijde o zhruba 90 miliard korun. „Máme za to, že takováto razantní změna se nemá dělat v rámci pozměňovacího návrhu, rozpočtové dopady jsou obrovské,“ upozornil poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Peníze z hazardu

Vláda mimo jiné spoléhá na příjmy z hazardu. Hlasy ANO a lidovců prošel v rozpočtovém výboru návrh poslance Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). Ten navrhuje zvýšit daň zejména loterijním firmám, a to o 20 procent. „Je to otázka hlavně toho, jak to vypadá v rámci zemí Evropské unie, tam ten průměr je přes 60 procent,“ dodal Bělobrádek.

Návrh daní z hazardu
Zdroj: ČT24

Návrh kritizuje největší loterijní společnost Sazka, která patří do impéria podnikatele Karla Komárka a před několika týdny se přihlásila i do tendru na provozovatele britské Národní loterie. „Je v podstatě likvidační z našeho pohledu, kdyby se něco takového schválilo, tak je to v podstatě konec loterií v České republice,“ řekl mluvčí firmy Václav Friedmann.

Poslanci budou ve sněmovně hlasovat i o pozměňovacím návrhu premiéra Babiše, který navrhuje o dvě procenta zvýšit daň kurzovým hrám. „My už dnes pracujeme s tak minimálními maržemi, že budeme muset učinit opatření, aby to naše podnikání si zachovalo nějakou základní rentabilitu,“ uvedl mluvčí Tipsportu Václav Sochor. 

O definitivní výši daní, které se týkají hazardu, rozhodne nakonec celé plénum Poslanecké sněmovny, to by mělo o takzvaném daňovém balíčku rozhodovat koncem tohoto nebo počátkem příštího týdne.