PPF dokončila převzetí CME, generálním ředitelem bude Didier Stoessel

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v Česku, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku, uvedla skupina v tiskové zprávě. V Česku tak PPF ovládla televizní skupinu Nova, ve které už držela podíl do roku 2004, kdy ho prodala právě CME.

Akcie CME byly staženy z burzy NASDAQ Global Select Market a z Burzy cenných papírů Praha a po dokončení akvizice přestanou existovat. Akcionáři, kteří bezprostředně před účinností akvizice vlastnili akcie CME kategorie A, obdrží 4,58 dolaru (zhruba 105 korun) za jednu akcii.

Na pražské burze se s akciemi CME přestalo obchodovat v pátek 9. října. Investorům, kteří do této doby akcie neprodali, tak akcie CME zmizí z účtu k úterku a dostanou za ně finanční plnění, řekl analytik společnosti Starteepo Dušan Jilčík. Držitelé akcií nemusí nic dělat. Částku PPF vyplatí v dolarech. V době oznámení dohody před rokem i v době schválení na valné hromadě byl kurz prakticky stejný jako nyní, tedy kolem 23 korun, dodal. 

Ředitelem bude Didier Stoessel

Pozici generálního ředitele CME s okamžitou platností převezme sedmapadesátiletý Didier Stoessel, který bude odpovědný za český, slovenský, rumunský a slovinský trh. Ze svého dřívějšího působení ve společnostech Modern Times Group, HSBC Investment Bank a Merrill Lynch International má manažerské a strategické zkušenosti v oblasti médií, technologií a mezinárodních financí.

Generálním ředitelem CME v Bulharsku se stane 57letý Luboš Jetmar, který dosud působil v GES Group. V Bulharsku bude odpovědný za provoz, strategii a realizaci plánů dalšího rozvoje.

Pozice CME na trhu je podle Kellnera velmi dobrá

Transakci předcházela regulatorní schválení Evropskou komisí, národními regulátory v některých zemích a akcionáři CME. „Uvědomujeme si odpovědnost, kterou na sebe převzetím CME bereme. Její pozice na trhu je velmi dobrá, a proto budeme dál pokračovat v budovaní sítě navzájem nezávislých televizních kanálů v jednotlivých zemích,“ řekl většinový vlastník PPF Petr Kellner.

„Věříme také, že se nám podaří vytvořit nové obchodní příležitosti propojením mediálních a telekomunikačních služeb. CME má početné a věrné diváky, my jim budeme i nadále přinášet kvalitní a atraktivní obsah,“ dodal Kellner.

Stoesser uvedl, že PPF přebírá výkonnou a kvalitně řízenou firmu s dobrou pověstí u diváků. „Těším se na spolupráci se skvělými lidmi v našich televizních stanicích. Mojí prioritou bude urychlit digitální transformaci firmy, posílit tvorbu vlastního obsahu, přinášet divákům zábavu a samozřejmě zachovat stávající nezávislé a objektivní zpravodajství,“ řekl.

CME provozuje desítky televizních kanálů

CME patří mezi přední mediální a zábavní společnosti ve střední a východní Evropě. Provozuje 30 televizních kanálů, jak bezplatných, tak placených a pokrývá svým vysíláním na pěti trzích území se 45 miliony diváků.

Společnost loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva téměř 49 miliard eur a zaměstnává celosvětově 135 tisíc lidí.