Skupina PPF může převzít majitele televize Nova. Evropská komise s tím souhlasila

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může převzít mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která ovládá i tuzemskou televizi Nova. Oznámila to v úterý Evropská komise.

Součástí CME jsou televizní stanice v pěti zemích střední a východní Evropy včetně české skupiny Nova. „Komise dospěla k závěru, že transakce nevzbuzuje obavy z narušení hospodářské soutěže v Evropském hospodářském prostoru,“ uvádí se v prohlášení.

Transakce by měla být dokončena 13. října, dodala CME na svých internetových stránkách.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, nemovitosti, strojírenství, biotechnologie až po pojišťovnictví. Působí v Evropě, Asii a Severní Americe.

CME podepsala smlouvu s dceřinými společnostmi skupiny PPF loni v říjnu a její akcionáři schválili nabídku na převzetí od PPF letos v únoru. Hodnota transakce činí asi 2,1 miliardy dolarů (více než 48 miliard korun). Schválení od Evropské komise bylo poslední překážkou v dokončení transakce.

PPF na dotaz ČTK potvrdila, že očekává dokončení transakce 13. října. Další komentář plánuje firma poskytnout až poté, uvedla mluvčí Jitka Tkadlecová.

CME působí ve střední a východní Evropě

CME je jednou z předních mediálních a zábavních společností střední a východní Evropy. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 milionů diváků. Součástí CME v České republice je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.

CME loni zvýšila provozní zisk o šest procent. V konstantních kurzech se zvýšil o 11 procent na 187,3 milionu dolarů. Firma také splatila dluh v objemu 150 milionů eur. V České republice CME zvýšila provozní zisk OIBDA o 7,4 procenta na 101,6 milionu dolarů.

V CME vlastní 64 procent akcií americká společnost AT&T. Po započítání prioritních akcií kontroluje až 75 procent společnosti, upozornila agentura Reuters. Podíl v CME získala AT&T díky spojení s mediální firmou Time Warner.