Vzájemná pomoc. Firmy místo propouštění dočasně přidělují své pracovníky jinému zaměstnavateli

Události: Nabídka sezonních prací roste (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc lidí ztratily kvůli koronakrizi práci. Některé firmy ale naopak sezonní pracovníky shánějí, protože přišly třeba o zahraniční zaměstnance. Prostřednictvím Hospodářské komory nyní probíhá projekt Zachraň práci, kde firmy mohou nabídnout své momentálně nevyužité zaměstnance ostatním podnikům. Aktuálně jde o víc než 5,5 tisíce zaměstnanců.

Brigádníky navíc nyní potřebují napříkad v nymburské firmě Kelvion, která vyrábí chladiče do průmyslových hal. Má nyní plnou sezonu. „Dá se říct, že nás korona nepostihla, spíš naopak. Tím, že některá naše konkurence, hlavně v italských a španělských závodech, byla postižena daleko víc, obrací se na nás zákazníci s tím, zdali bychom byli schopni převzít tyto kapacity a  zakázky,“ řekl ředitel závodu Pavol Kočiš.

Brigádníky často shánějí od firem z okolí. Momentálně jich mají třicet. I prostřednictvím projektu Hospodářské komory si plánují vzít ještě další padesátku.

Nyní tady pracuje také Petr Srnec. Běžně je zaměstnaný ve firmě, která připravuje veletrhy. Ta ale kvůli pandemii přišla o všechny zakázky. „Přijdeme si na stejné peníze, nesmíme na tom být hůř než předtím,“ řekl. Najatí brigádníci zůstanou ve výrobě do konce června. Jestli se potom vrátí ke svým původním profesím, bude záležet na aktuální situaci.

  • Počet zapojených firem 605
  • Nabídka 5615 zaměstnanců
  • Poptávka 1205 pracovníků
  • Zdroj: Hospodářská komora

Přes portál Hospodářské komory nyní firmy nabízejí jiným podnikům lidi hlavně ze stavebnictví, skláren a služeb. Takových inzerátů je v současné době zhruba 5600. Podniky naopak poptávají 1200 zaměstnanců. „Myslím, protože je to elektronická platforma, že to bude fungovat do té doby, dokud o to bude zájem a poptávka. Na jednu stranu bych řekl, že si přeji, aby to bylo co nejkratší dobu, protože když se rozběhne ekonomika, trh práce by měl fungovat normálně,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý. 

Podle ukrajinského velvyslance odjelo z Česka domů zhruba 20 tisíc pracovníků. České ministerstvo zahraničí v pátek informovalo, že české zastupitelské úřady na Ukrajině začínají znovu přijímat žádosti o víza. Zaměřují se především na udělování víz pro sezonní pracovníky. O víza mohou také žádat vysoce kvalifikovaní pracovníci a pracovníci ve zdravotnictví, sociálních službách a ve vědeckém výzkumu. „Cílem je pomoci především českému zdravotnictví a zemědělství, kde akutně chybí právě sezonní zaměstnanci,“ uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).