Čistý zisk České spořitelny se loni přiblížil k 18 miliardám korun

České spořitelně loni vzrostl čistý zisk meziročně o 15,5 procenta na 17,7 miliardy korun. Provozní zisk banka zvýšila o 8,6 procenta na 22,5 miliardy korun. Jde o neauditované konsolidované výsledky, které firma zveřejnila v pátek.

Česká spořitelna je největší bankou v Česku podle počtu klientů. Na konci loňského roku jich měla 4,6 milionu. Vlastníkem spořitelny je rakouská finanční skupina Erste Group Bank.

Objem hypoték fyzickým osobám meziročně stoupl o osm procent a spotřebitelských úvěrů o 4,7 procenta. Objem úvěrů celé Skupiny ČS loni vzrostl o necelých pět procent na 740,1 miliardy korun. 

Čistý výnos z poplatků a provizí loni banka navýšila meziročně o 0,6 procenta na 8,6 miliardy korun. Mírný růst byl poháněn příjmy ze správy finančního majetku, služeb depozitáře, pojištění a karetních transakcí.

Vysoké zisky bank v Česku vedou dlouhodobě vládní ČSSD k návrhům na zavedení bankovní daně. Koaliční hnutí ANO ji však zásadně odmítá, například s poukazem na to, že by banky okamžitě přenesly své zvýšené náklady na klienty.  

Erste těží ze střední Evropy

Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní Českou spořitelnu, loni zvýšila provozní zisk o 8,7 procenta na 2,97 miliardy eur (75,4 miliardy Kč). Generální ředitel Bernhard Spalt v dnešní tiskové zprávě uvedl, že banka těžila zejména z dynamického vývoje na středoevropském trhu – její provozní příjmy rostly dvakrát rychleji než náklady. Navrhuje proto zvýšit dividendu o sedm procent na 1,5 eura na akcii.

„Působíme v ekonomicky nejdynamičtějším evropském regionu. Země střední a východní Evropy vykazují více než dvakrát vyšší tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP), než je průměr eurozóny. Zásadní je, že ten růst táhne zejména domácí poptávka, a to díky nízké míře nezaměstnanosti a růstu reálných mezd,“ dodal Spalt.

Bance se podařilo dosáhnout sedmiprocentního růstu jak u vkladů, tak u půjček. Těžila ale také z růstu čistých úrokových výnosů, nejvíce v České republice, ale i v Rumunsku a v Maďarsku.