Český svaz bojovníků za svobodu špatně hospodařil s dotacemi. Hrozí mu, že bude muset vrátit 900 tisíc korun

Události: Chyby v hospodaření Českého svazu bojovníků za svobodu (zdroj: ČT24)

Chyby za téměř milion korun odhalilo u Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) ministerstvo financí, když kontrolovalo využití státních dotací za poslední tři roky. Zjistila to Česká televize. Funkcionáři svazu si například vypláceli vyšší mzdy, než povolují pravidla. Neuměli také prokázat, za co utratili část peněz.

Akce Českého svazu bojovníků za svobodu podporuje stát nejen účastí profesionálních vojáků, ale i víc než šesti miliony ročně. Ministerstvo financí teď zjistilo, že z necelých 19 milionů, které svaz obdržel za léta 2016 až 2018, neumí doložit nebo špatně použil zhruba 900 tisíc korun. 

„Existuje podezření z porušení rozpočtové kázně,“ uvedla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zmínila některé faktury za služby, které nebyly efektivní. Například překročení dohod o provedení práce. 

ČT se v úterý opakovaně ptala na hospodaření svazu jeho šéfa Jaroslava Vodičky. Řekl, že má poradu, a zavěsil. Ministerstvo předá výsledky kontroly finančním úředníkům. Svazu hrozí, že bude muset necelý milion vrátit.

Dotace pro Český svaz bojovníků za svobodu
Zdroj: ČT24

Resort financí přitom v rozpočtu na příští rok navrhl svazu poslat další víc než                                šestimilionovou dotaci a její přidělení nadále podporuje. „Já bych tyto věci neslučovala. Vemte si, že od roku 1990 každá Poslanecká sněmovna tuto dotaci tomuto spolku schválila. Takže já si myslím, že to víceméně podpořím i letos,“ uvedla Schillerová. 

Nesouhlas s dotací

O další dotaci pro svaz se bude jednat ve středu při schvalování rozpočtu. Kromě hnutí ANO a ČSSD chtějí hlasovat pro další státní dotaci svazu také SPD nebo KSČM. Právě komunisté spojují podporu tohoto spolku s podporou celého státního rozpočtu. Předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) považuje dotaci za politicky důležitou, protože ve svazu působí řada lidí, kteří bojovali za druhé světové války. 

„To je úlitba komunistické straně ze strany Andreje Babiše a jeho hnutí, aby komunisté podpořili rozpočet. O to je to horší, že tento pofidérní spolek není schopen ani vyúčtovat státní peníze,“ oponoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ve druhém čtení rozpočtu navrhlo pět opozičních stran, aby stát svou dotaci svazu buď úplně odejmul, nebo výrazně seškrtal. Nelíbí se jim například to, že svaz udělil před rokem pamětní medaili komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který v lednu 1989 zasahoval při Palachově týdnu proti demonstrantům. „Prostě a jednoduše Český svaz bojovníků za svobodu nemá na rok 2020 nárok ani na korunu,“ domnívá se předseda KDU-ČSL a poslanec Marek Výborný. 

Předsedkyně TOP 09 a poslankyně Markéta Pekarová Adamová pak hovořila o tom, že svaz se dlouhodobě vyjadřuje prostřednictvím svých vrcholných představitelů xenofobně a  vyznamenává lidi, kteří drželi u moci totalitní režim. 

Dlouhodobé kontroverze

ČSBS budí kontroverze dlouhodobě. V roce 2016 byla část členů vyloučena, založila si pak svou vlastní organizaci – Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Ve stejném roce pak hrozilo ČSBS odnětí dotace, naznačoval to tehdejší ministr obrany Martin Stropnický (ANO). 

Nejasno kolem dotace pak bylo i v roce 2018. Organizace čelila kritice za hospodaření a premiér uvedl, že s navrženou částkou 6,3 milionu korun nesouhlasí.

Letos dotace zkrátila Plzeň, která místní pobočce svazu poskytla místo požadovaných 70 tisíc jen 20 tisíc. Finanční příspěvek pak odmítla poskytnout Jihlava. Obě krajská města nesouhlasila s aktivitou pražské centrály, mimo jiné právě kvůli ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka.