Vodičkův svaz na Beskydsku spolupracuje s extremisty. A opět má dostat dotaci 6 milionů

168 hodin: Český svaz bojovníků za svobodu spolupracuje s extremisty (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí stejně jako v minulých letech zahrnulo do návrhu státního rozpočtu šestimilionovou dotaci pro Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Ten přitom už několik let čelí kritice za projevy svého předsedy Jaroslava Vodičky nebo ocenění poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), který v lednu roku 1989 s obuškem v ruce potlačoval studentskou demonstraci. Pořad 168 hodin navíc zjistil, že beskydská organizace svazu spolupracuje se dvěma spolky, které ministerstvo vnitra označilo za vážné bezpečnostní riziko. Natáčeli Jana Gerleová a Mario Kubaš.

Po loňském kritizovaném projevu předsedy svazu Vodičky u příležitosti 28. října na Vítkově se bojovníci letos uchýlí do Míčovny Pražského hradu. Ne všude jsou ale vítáni a ne všude je ještě chtějí finančně podporovat. Plzeňská radnice výrazně snížila finanční podporu, města Jičín nebo Trutnov ji stopla zcela a stejně se zachoval i Královéhradecký kraj.

Projevy na pražském Vítkově u příležitosti oslav sta let Československa (zdroj: ČT24)

Nejde ale jen o finanční spolupráci. Předseda svazu Jaroslav Vodička letos poprvé nesměl řečnit na terezínské tryzně. A nechtěli ho už ani na pietní vzpomínce v Lidicích. Kritika zní i ze Senátu. Ten si dokonce v únoru odhlasoval doporučení neúčastnit se akcí ČSBS.

V prosinci budou poslanci schvalovat státní rozpočet. Jednou z jeho položek je i dotace pro svaz bojovníků. Přestože spolek už několik let čelí kritice, na výši státní podpory se to nijak neodráží. Šest milionů a tři sta tisíc korun mu ministerstvo financí připravilo i pro příští rok.

„Mechanismus byl nastaven v 90. letech, nejen pro tuto organizaci, ale i pro další, jako Konferederace politických vězňů. Rozhoduje o tom vždycky Poslanecká sněmovna,“ vysvětlila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ministryně přitom sama přiznává, že její úřad nebyl spokojen s tím, jak svaz loni dotaci vyúčtoval. Na výsledek kontroly za roky 2016 až 2018 se ale stále čeká. „Probíhá námitkové řízení. Takže já to nemohu a nechci komentovat,“ zdržela se Schillerová vyjádření.

Stran dotace se poslanci dohadovali již vloni. Premiér Andrej Babiš (ANO) nejdříve dal jasně najevo, že je proti udělení dotace. „Určitě s tím nebudu souhlasit,“ oznamoval za řečnickým pultem v Poslanecké sněmovně.

Komunisté ale pohrozili, že bez schválení šesti milionů pro svaz nepodpoří celý rozpočet. Premiér se tak při hlasování o návrhu na výrazné snížení dotace nakonec zdržel a většina jeho klubu byla proti. A tak svazu šest milionů a tři sta tisíc korun zůstalo.

Zda bude klub hnutí ANO hlasovat pro dotaci i letos, Babiš zatím nesdělil, jen avizoval, že se o tématu bude diskutovat. Komunisté jsou pro dotaci, dokonce by ji navýšili. V koaliční ČSSD se názory různí, opozice je kritická a chystá pozměňovací návrhy.

Spolupráce s extremisty

Redaktoři pořadu 168 hodin nyní přichází se zjištěním, že svaz bojovníků na Beskydsku spolupracuje se dvěma spolky, které ministerstvo vnitra považuje za nebezpečné a upozorňuje na ně ve výročních zprávách o extremismu. Jde o Národní domobranu a Československé vojáky v záloze za mír.

„Ministerstvo vnitra, stejně jako další bezpečnostní složky v ČR, považuje uskupení Českoslovenští vojáci v záloze za mír a Národní domobrana za významné bezpečnostní riziko,“ vyjádřil se úřad.

„Uskupení Českoslovenští vojáci v záloze za mír i Národní domobrana šíří nenávistné předsudky. Cíleně vyvolávají strach a polarizují společnost. Prokazatelně jsou doloženy jejich vazby na extremistické subjekty,“ zní stanovisko ministerstva.

„Jsou tam lidé, kteří naplňují všechny definiční znaky pojmu extremista, to znamená, že jsou skutečně přesvědčeni o tom, že je potřeba dosáhnout zvratu politické situace za použití násilí,“ upřesnil odborník na extremismus Michal Mazel v souvislosti s Československými vojáky v záloze.

Místopředseda svazu bojovníků za svobodu Emil Kulfánek odmítá, že by s těmito dvěma spolky měla jejich organizace něco společného. Odkazuje se na výroční zprávu svazu, kde jsou prý uvedené všechny spolky, se kterými bojovníci spolupracují.

Na pozvánkách na akce ČSBS Beskydsko přitom bojovníci sami uvádějí, že na organizaci akcí spolupracují právě s Národní domobranou a Československými vojáky v záloze za mír, a to již dva roky.

Loga ČSBS, Československých vojáků v záloze a Národní domobrany na společné pozvánce na jednu z akcí na Beskydsku
Zdroj: ČT24

Vodička sdělil, že jednotlivé organizace svazu mají určitou samostatnost. „Nejsou omezované ve svých právech. My jim neurčujeme, s kým spolupracují. A jestli s nimi spolupracují, nevím. Podívám se na to,“ slíbil.