Vodičkovu svazu bojovníků za svobodu hrozí, že přijde o státní dotace

168 hodin: Přijde Český svaz bojovníků za svobodu o dotace? (zdroj: ČT24)

Návrh státního rozpočtu na příští rok počítá s 6,3 milionu korun pro Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). Organizace již roky čelí kritice za hospodaření. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že s částkou nesouhlasí. V nedávné době vzbudilo pobouření vystoupení předsedy svazu Jaroslava Vodičky v pražském památníku Vítkov při oslavách stého výročí Československa nebo jeho ocenění pro komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který za minulého režimu v uniformě zasahoval proti demonstrantům. Pro pořad 168 hodin natáčela Kristina Ciroková.

28. října měl předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička projev ve slavnostním sále Národního památníku na Vítkově, ovšem poloprázdném. „Doba se mění. Hrubneme, stáváme se zlí a nemilosrdní. Je to velká chyba. Bezesporu tu hraje velký vliv mediální svět a jeho zájmy,“ pronesl mimo jiné.

Projevy na pražském Vítkově u příležitosti oslav sta let Československa (zdroj: ČT24)

Předseda Vodička si za svůj rétorický výkon vysloužil kritiku, v nedávné době již několikátou. Naposledy mnozí nelibě nesli, že udělil pamětní medaili komunistickému poslanci Zdeňku Ondráčkovi, který v lednu 1989 zasahoval proti demonstrantům na Václavském náměstí v Praze. Od svazu dostal 18. října medaili s nápisem „Za vlast a za svobodu“.

Vodička výtky odmítá. „Zdeňka Ondráčka jsem ocenil na návrh Oblastní organizace ČSBS Ústí nad Labem za to, že se zúčastňuje akcí a z vlastních prostředků financuje opravy pomníků z období 1. a 2. světové války,“ zní oficiální vysvětlení.

„Rozruch kolem ocenění poslance Zdeňka Ondráčka medailí ČSBS je nebývalý mediální lynč,“ vysvětluje si předseda celou situaci.

Uvnitř svazu však Vodička jednoznačnou podporu nemá. „Že by měl mít Ondráček ocenění od svazu, který reprezentuje všechny účastníky odboje? Dát mu medaili za svobodu a demokracii? Tak to je teda opravdu silné kafe,“ nesouhlasí předseda místní buňky ČSBS z Brandýsa nad Labem Jaroslav Selner.

Selner jakožto syn bojovníka od Tobruku svaz spoluzakládal, nyní na protest proti ocenění muže, který mlátil obuškem do studentů, odchází. „Poslední kapka byla, když jsem 28. října viděl, že se pan Vodička místo toho, aby po tom všem zalezl do sklípku, dále prezentuje jako představitel svazu. To je urážka, nehorázná urážka,“ rozčílil se.

Ocenění komunisty Ondráčka rozhořčilo i vedení Senátu. Předseda Milan Štěch (ČSSD) zrušil Českému svazu bojovníků za svobodu slavnostní akci v prostorách horní komory parlamentu. „Konání akce ČSBS na půdě Valdštejnského paláce by mohlo ohrozit dobrou pověst Senátu,“ vyjádřil se pro pořad 168 hodin.

Přijde svaz o dotaci?

Dotace pro ČSBS
Zdroj: ČT24

Český svaz bojovníků za svobodu dostává každoročně státní dotace, většinou kolem šesti milionů korun. Letos má podle návrhu státního rozpočtu obdržet 6,3 milionu. „Já s tím určitě nebudu souhlasit,“ staví se ke svému vlastnímu rozpočtu premiér Babiš (ANO).

„Pokud by se někdo rozhodl tuto dotaci svazu neudělit, mohou to být pouze poslanci, a to pozměňovacím návrhem, který by přednesli v rámci dalšího vyjednávání o státním rozpočtu,“ upřesnil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

Patřičný návrh už připravuje poslanec ODS Pavel Žáček. „Vznikl nápad, že by tyto finanční prostředky mohly být nasměrovány k institucím, které podle našeho názoru lépe a kvalitněji plní paměťovou funkci vůči společnosti,“ vysvětlil zákonodárce.

Největší část dotace na režii ústředního výboru

Někteří členové svazu mají navíc podezření, že ČSBS s dotacemi od státu nakládá nehospodárně. Z vyúčtování dotace za rok 2017 vyplývá, že 436 tisíc korun vložil do hájení myšlenek a tradic boje za svobodu, na údržbu pomníků šlo 34 tisíc. Největší část dotace, dva miliony sedm set tisíc, padlo na režii ústředního výboru.

„Problém s neprůhledným hospodařením se táhne téměř dva roky. Užší vedení ČSBS, tedy předseda Vodička a místopředsedové, neinformují Ústřední výbor ČSBS o konkrétních finančních nákladech,“ sdělil pod slibem anonymity jeden ze členů svazu. Na kameru se mluvit bojí.

Svaz je už od roku 2015 jeden a půl milionu korun v mínusu. Podle tabulky, kterou pořad 168 hodin získal, má z jedenáctimilionového rozpočtu na rok 2018 nejvyšší náklady opět ústřední výbor, skoro 6 milionů. „Tento výbor spotřebuje minimum, třikrát ročně se sejde cca 70 lidí, dostanou kávu, vodu a mimopražští proplaceno jízdné,“ líčí zdroj zevnitř organizace.

„Proč bych vám to měl sdělovat? Nevíte nic o tom, že rostou různé náklady na teplo, na energie?“ odpověděl 1. místopředseda ČSBS Emil Kulfánek na otázku, proč jsou náklady ústředního výboru tak vysoké. Příště se ústřední výbor sejde 20. listopadu. Předseda Vodička se již chystá, aby svou pozici v čele svazu obhájil.