Šéf svazu bojovníků za svobodu Vodička hájí medaili pro Ondráčka. Lepší než ocenění Mašínů, míní

Předseda svazu bojovníků za svobodu: Ondráčkovi jsme dali nejnižší medaili, která u nás existuje (zdroj: ČT24)

Ocenění poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM), který v řadách pohotovostního pluku SNB zasahoval během Palachova týdne, považuje předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička za méně problematické než například vyznamenání bratrů Mašínových premiérem před deseti lety. Kritiku Vodička v Událostech, komentářích odmítl s tím, že je medaile pro Ondráčka nejnižšího stupně a že Ondráček přispívá na obnovu pomníků.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel v minulém týdnu od Českého svazu bojovníků za svobodu pamětní medaili s nápisem Za vlast a svobodu. Předal mu ji předseda svazu Jaroslav Vodička, podle kterého je Ondráčkovo ocenění namístě.

„Bylo to navrženo oblastním výborem, který spolupracuje s panem poslancem Ondráčkem. Zúčastňuje se akcí a pomáhá jim i finančně, přispívá na obnovu pomníků,“ vysvětlil Vodička.

Částku, kterou Ondráček na údržbu pomníků dával, charakterizoval jako „pětimístné číslo“. „Kdyby to přispěl každý a každý si vzpomněl na oběti první a druhé světové války, tak by to bylo dobré,“ dodal Jaroslav Vodička.

Ocenění Zdeňka Ondráčka vzbudilo pozornost na politické scéně. Například bývalý rektor Univerzity Karlovy a senátor Václav Hampl z klubu KDU-ČSL zásluhy poslance nevidí. „Není mi jasné, co přesně pan Ondráček pro svobodu udělal kromě toho, že mával před lety pendrekem na Palachově týdnu,“ uvedl již dříve.

Připomněl tak i Ondráčkovu minulost, kvůli které v zimě proběhly demonstrace, když hrozilo, že Ondráček usedne do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Nynější poslanec Ondráček jako člen policejního pohotovostního útvaru zasahoval v lednu 1989 proti demonstrantům během takzvaného Palachova týdne. Pro časopis Mladý svět také přiznal, že byl při zásahu na Národní třídě 17. listopadu 1989.

Jaroslav Vodička však má pro oceněného pochopení. „Ondráček byl příslušníkem policie, já jsem byl příslušníkem armády. Když dostanete rozkaz, tak se můžete zeptat jenom na doplnění,“ míní.

Sám Vodička navíc považuje za skandálnější jiná dekorování v minulosti. Připomněl, jak před deseti lety ocenil tehdejší premiér Mirek Topolánek bratry Mašínovy Plaketou předsedy vlády. „Co se týká oceňování vrahů, myslím si, že to je větší událost, než když jsme ocenili pana Ondráčka,“ srovnal.

Zároveň ale vyzval ke shovívavosti k bývalému příslušníkovi pohotovostního pluku. „I normální vězeň, vrah, který se dostane z vězení, má druhou šanci. Proč by ostatní lidi nemohli dostat tu druhou šanci taky?“ míní Vodička.