Po Plzni i Jihlava. Další krajské město odmítá podpořit svaz bojovníků za svobodu

Jihlavská městská rada odmítla poskytnout finanční příspěvek na chod Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Své rozhodnutí vysvětluje tím, že se neztotožňuje s aktivitou pražské centrály. Organizace řízená Jaroslavem Vodičkou čelí v posledních týdnech kritice, mimo jiné kvůli ocenění komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, kvůli němuž svou dotaci pro ČSBS výrazně zkrátila už i Plzeň.

Jihlavská pobočka ČSBS žádala po městu desetitisícovou dotaci na v zásadě rutinní chod a pořizování květin pro pietní akce, které pořádá. Městská rada ovšem na svém jednání 7. února tuto žádost odmítla, protože by peníze musela poskytnout pražské centrále ČSBS. Odtud by sice peníze putovaly zpět do Jihlavy, město ale rozhodnutí vysvětluje tím, že se neztotožňuje s politikou svazového ústředí.

„Nesouhlasíme například s udělením medaile panu Ondráčkovi (poslanci za KSČM – pozn. red.), nesouhlasíme s tím, jakým způsobem ve svazu funguje pan (Jaroslav) Vodička, jedná se i o problémy netransparentnosti účetnictví a o to, že lidé ze svazu odcházejí. To byly hlavní důvody, proč se rada rozhodla nepodpořit ho touto částkou,“ sdělila jihlavská primátorka Karolína Koubová (Forum Jihlava).

UDÁLOSTI: Jihlava odmítla poslat pravidelnou dotaci Českému svazu bojovníků za svobodu (zdroj: ČT24)

Jihlavský ČSBS: Jediný, kdo za tristní situaci může, je Praha

Jihlava se tak dostala do paradoxní situace, protože činnosti místní pobočky ČSBS si radnice navzdory celorepublikové reprezentaci svazu váží – a s jihlavskými zástupci nyní podle primátorky hledá cestu, jak je finančně podpořit přímo, bez pražského prostřednictví.

Ke svazové centrále jsou navíc kritičtí i oni sami představitelé jihlavského ČSBS. „Dělá nám hlavu, že se veřejnost kvůli rozhodnutí dozví, že jihlavský ČSBS je možné nějakým způsobem ztotožňovat s ústředím, s Prahou,“ prohlásil místopředseda místní organizace Zdeněk Laštovička. „ČSBS je v současné době ve velmi kritické, až tristní situaci a je třeba říct, kdo to způsobil. Jediný, kdo za to může, je úzké vedení v Praze. Požádali jsme, aby odstoupilo.“

V Plzni dostal svaz místo 70 tisíc jen 20

Jihlava přitom není jediné krajské město, kdo postoje centrály ČSBS hodnotí kriticky. Plzeňská pobočka žádala svou radnici o 70 tisíc na podporu sportu, město se ale rozhodlo razantně snížit dotaci a ČSBS dá tisíc jen dvacet.

„Český svaz bojovníků za svobodu se v posledních letech místo toho, aby zdůrazňoval tyto bojovníky proti totalitě, věnuje adoraci komunistického režimu,“ zdůvodnil snížení dotace plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Také Baxovi, stejně jako Koubové, vadí hlavně loňské vyznamenání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Svaz kvůli tomu čelil vlně kritiky, partnerství s ním ukončil Památník Terezín, podobný krok zvažuje i ministerstvo obrany.