Plzeňští zastupitelé snížili dotaci Svazu bojovníků za svobodu. Kvůli ocenění poslance KSČM Ondráčka

Události ČT: Svaz bojovníků za svobodu dostane od plzeňské radnice méně (zdroj: ČT24)

Zastupitelstvo Plzně radikálně snížilo dotaci oblastní pobočce Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Navrhl to primátor Martin Baxa (ODS) s tím, že nechce svaz podporovat kvůli krokům jeho celostátního vedení. Plzeňského svazu se zastávali komunisti. Těm se zároveň nelíbí, že primátor podporuje plzeňskou pobočku PTP.

„Český svaz bojovníků za svobodu se v posledních letech místo toho, aby zdůrazňoval tyto bojovníky proti totalitě, věnuje adoraci komunistického režimu,“ zdůvodnil snížení dotace plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Předseda plzeňského svazu bojovníků za svobodu, devětasedmdesátiletý Jaroslav Bukovský, radnici žádal o 70 tisíc na činnost spolku. Dostane ale jen dvacet.

Primátorovi vadí hlavně loňské vyznamenání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka. Svaz kvůli tomu čelil vlně kritiky, partnerství s ním ukončil Památník Terezín, podobný krok zvažuje i ministerstvo obrany. A řada dřív oceněných vyznamenání vrátila. Třeba plzeňský hejtman.

„Je nejvyšší čas pro to, aby se i lidé ve svazu bojovníků za svobodu zamysleli nad tím, koho ve vedení mají a udělali nějakou změnu,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD).

„Pobočka je součástí Českého svazu bojovníků za svobodu a její představitelé se s politikou ztotožňují,“ dodal primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Podle předsedy plzeňské pobočky jde ale o kampaň. „Tohle je součást mediální kampaně, nějaké vyznamenání, nějakému Ondráčkovi, tady se čekalo na záminku,“ tvrdí předseda OV ČSBS Plzeň Jaroslav Bukovský.

Plzeňský primátor chce naopak přispívat na osvětu, šířenou plzeňskou pobočkou svazu Pomocných technických praporů (PTP). Šéf plzeňské pobočky tohoto svazu, devětaosmdesátiletý Richard Smola mezi takzvaně politicky nespolehlivými strávil za minulého režimu tři roky. „Chceme dělat apoštoly a hlásat o tom, být černým svědomím komunistů,“ řekl Smola. Dvakrát měsíčně pořádá akce pro členy a přednáší na školách.

„Měli tam formulace, že spolek pokračuje v debolševizaci společnosti, bojuje proti pokračující totalitě, což se nám třicet let po listopadových událostech nezdá vůbec potřebné a aktuální,“ uvedl komunistický zastupitel města Plzně Václav Štekl.

Plzeňský primátor návrh na snížení dotace prosadil. Zatímco v Plzni jde o desítky tisíc, v Praze o miliony. Vládní koalice spolu s komunisty dotaci odhlasovala. Český svaz bojovníků za svobodu tak může i letos hospodařit s více než šesti miliony.

„Je bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz,“ uvedl 25. října loňského roku poslanec Jakub Janda (ODS). A vysloužil si za to od Českého svazu bojovníků za svobodu trestní oznámení. To policie odložila, stejně jako sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Události: Janda zkritizoval Vodičkův svaz, hrozí mu disciplinární řízení (zdroj: ČT24)