Poslanec Janda nazval Vodičkův svaz bojovníků pofidérním. Hrozí mu disciplinární řízení

Události: Janda zkritizoval Vodičkův svaz, hrozí mu disciplinární řízení (zdroj: ČT24)

Poslanec Jakub Janda (ODS) se nehodlá omluvit Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Svaz podal trestní oznámení kvůli Jandovým slovům o „pofidérním spolku adorujícím bývalé estébáky“. Policie výrok nevyhodnotila jako trestný čin a případ předala mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny. Jeho předseda pochybuje, zda bude možné zahájit disciplinární řízení.

V říjnu loňského roku dostal komunistický poslanec Zdeněk Ondráček od svazu bojovníků za svobodu ocenění. „Chodí na akce, zúčastňuje se, pomáhá organizacím,“ vysvětlil předseda svazu Jaroslav Vodička.

Ondráček přitom během Palachova týdne v roce 1989 coby příslušník Veřejné bezpečnosti (VB) násilně potlačoval studentské demonstrace a coby ideový agitátor tento postup hájil v televizním vysílání.

Ondráčkovo ocenění vyvolalo reakce jak v širší veřejnosti, tak na půdě Poslanecké sněmovny. „Je však bytostně amorální, aby pofidérní spolek adoroval bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu, který se v tomto státě držel 40 let za pomocí vražd a sovětských tanků, z veřejných peněz,“ ohradil se proti svazu Janda.

„Pan poslanec řekl jen čirou pravdu,“ zastala se svého stranického kolegy v pátečním pořadu Události, komentáře poslankyně Miroslava Němcová. Argumentovala, že je pravda, že Vodička byl konfidentem Státní bezpečnosti (StB), i že svaz vyznamenal „komunistickou mlátičku“ Ondráčka.

Grospič neví, zda se zahájí řízení

Kvůli Jandovým slovům podal na poslance svaz trestní oznámení. Objevilo se na stole policejní centrály proti organizovanému zločinu, která dospěla k názoru, že se žádný trestný čin nestal. Stížnost proto postoupila Poslanecké sněmovně.

„Výrok je krytý indemnitou. Nedošlo k napadení žádného jiného poslance, takže je otázka, zda vůbec bude možné disciplinární řízení zahájit,“ okomentoval kauzu předseda mandátového a imunitního výboru a Ondráčkův stranický kolega Stanislav Grospič (KSČM).

„Mám na to samozřejmě svůj názor, ten sdělím až na jednání mandátového a imunitního výboru,“ vyjádřil se Grospič v pořadu Události, komentáře s tím, že nechce ovlivňovat kolegy z výboru v jejich rozhodování. Dodal, že je škoda, že v Poslanecké sněmovně neexistuje morální kodex, který by „adoroval“ základní pravidla slušnosti vyjadřování.

Události, komentáře: Grospič neví, jestli mandátový výbor zahájí řízení s Jandou (zdroj: ČT24)

Podle jednacího řádu může být důvodem zahájení řízení trestný čin nebo přestupek. A taky urážka člena parlamentu nebo ústavního činitele. Janda omluvu směrem ke svazu bojovníků předem vylučuje. „Bohužel tento spolek, který měl kdysi váhu, pan Vodička totálně zdiskreditoval. To mě mrzí. Od svých slov nikdy neodstoupím,“ zopakoval Janda.

Předseda svazu Vodička se k situaci nevyjádřil, nezvedá telefon a neodpovídá na SMS.

Svaz opustila řada členů

Ze svazu byla v posledních dvou letech vyloučena nebo jej opustila řada členů včetně některých veteránů. Jako důvod mnohdy uváděli neprůhledné hospodaření nebo Vodičkovy projevy při pietních aktech. Kvůli nim předseda svazu již letos nedostane prostor například při tryzně v Terezíně.

Projevy na pražském Vítkově u příležitosti oslav sta let Československa (zdroj: ČT24)

V reakci na vyznamenání Ondráčka minulý předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) zrušil každoroční akci svazu na půdě horní parlamentní komory. Vládní poslanci ale odmítli vzít bojovníkům šestimilionovou dotaci a rozdělit ji jiným organizacím, přestože hospodaření svazu bylo v minulosti podrobeno kritice.