Americká Tesla postaví továrnu v Německu. V Braniborsku má vzniknout až sedm tisíc míst

Americká společnost Tesla se rozhodla postavit v Německu poblíž Berlína svoji továrnu. Vyrábět by zde měla od roku 2021 nejen auta, ale také pohonné systémy a baterie. Zakladatel a šéf firmy Elon Musk uvedl, že kandidátem na umístění závodu byla v minulosti také Británie, ale ze hry vypadla kvůli nejistotě spojené s brexitem.

Němečtí představitelé podle listu Die Zeit očekávají, že ve spolkové zemi Braniborsko vznikne až 7 tisíc nových pracovních míst, další stovky až tisíce pak v Berlíně.

„Rozhodnutí postavit v Německu vysoce moderní továrnu na elektroauta je dalším důkazem atraktivity Německa,“ řekl ministr hospodářství Peter Altmaier s tím, že Německo má příležitost stát v centru světového dění v oblasti elektrifikace dopravy. Muskovo prohlášení považuje za skvělou zprávu, neboť závod vytvoří nová pracovní místa.

O případných pobídkách zatím Německo podle Altmaiera s Teslou nejednalo, k výrobci elektroaut chce ale země přistupovat jako k jakékoliv jiné automobilové společnosti.

Musk dodal, že továrna bude vyrábět nejen auta, ale také pohonné systémy a baterie, začít chce s vozem Model Y. Závod označovaný jako Gigafactory 4 bude stát nedaleko letiště a se začátkem výroby se počítá v roce 2021.

Ramona Popová, která má v berlínské regionální vládě na starosti hospodářství a energetiku, rozhlasové stanici Inforadio řekla, že očekává tisíce nových pracovních míst. „V současnosti se pro továrnu v Braniborsku hovoří o šesti sedmi tisících pracovních míst,“ uvedla s tím, že v Berlíně vznikne dalších několik set až tisíc pozic.

Dodala, že Tesla není jen výrobcem aut, věnuje se také vývoji softwaru, výzkumu a inovacím. „Berlín je pro to přirozeně tím správným místem,“ řekla.

Výstavba obří továrny Tesly v čínské Šanghaji (říjen 2019)
Zdroj: Reuters/Aly Song

Příchod amerického konkurenta přivítalo dokonce i německé sdružení automobilového průmyslu VDA. „Muskovo oznámení ukazuje důležitost Německa jako místa pro výrobu elektromobilů v Evropě,“ uvedlo sdružení. „Nevyhýbáme se konkurenci, právě naopak,“ dodalo.

Mezi kandidáty na evropskou továrnu Tesly v minulosti patřila rovněž Británie. Musk nicméně ve středečním rozhovoru pro server Auto Express uvedl, že umístění závodu do Británie by bylo příliš riskantní kvůli nejistotě kolem odchodu země z Evropské unie. 

Volkswagen chystá elektromobily v USA

Záměr Tesly postavit v Německu továrnu vítá rovněž německá automobilka Volkswagen, která minulý týden spustila masovou výrobu elektromobilů ID.3, napsala agentura AP.  Volkswagen zároveň ve středu ve svém závodě v americkém městě Chattanooga (stát Tennessee) zahájil výstavbu linky pro výrobu elektromobilů. Firma už na začátku roku oznámila, že do rozšíření závodu investuje 800 milionů dolarů (18,6 miliardy korun) a vytvoří v něm tisícovku nových pracovních míst.

Produkce elektromobilů v americké továrně by měla začít v roce 2022. V současnosti závod zaměstnává kolem 3800 lidí a vyrábí sedany Passat a sportovně-užitkové vozy Atlas. „Chattanooga se v budoucnosti stane centrem výroby elektromobilů v Severní Americe,“ uvedla firma.