Odboráři v ČEZu žádají pro zaměstnance růst platů o 12 procent

Zhruba 40 zaměstnanců se sešlo na shromáždění v jaderné elektrárně Temelín, aby podpořili odbory při kolektivním vyjednávání se společností ČEZ o růstu mezd. Odboráři žádají nárůst platů o 12 procent, ČEZ zatím po čtyřech kolech jednání žádný návrh nedal, uvedl za odbory Vladimír Hronek. Před jadernou elektrárnou Dukovany se ve čtvrtek sešla na podobném shromáždění stovka zaměstnanců.

Mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž ve čtvrtek sdělil, že o mzdách se zatím nejednalo, řešily se nadstandardní zdravotní péče nebo takzvané sick days, tedy možnost vybrat si zdravotní volno.

Odboráři také žádají pracovní dobu 36 hodin týdně či odměnu za získání prověrky Národního bezpečnostního úřadu. Hronek ve čtvrtek na setkání řekl, že podle ČEZu jsou benefity ke mzdám už teď nadstandardní a že návrh skupiny ČEZ na navýšení platů lze čekat na přelomu října a listopadu.

„Zaměstnavatel nepřišel s žádným jiným návrhem. Cílem je upozornit, že zaměstnavatel nám do této chvíle nesdělil žádné číslo vyjma nárůstu mezd o inflaci, který je ale dlouhodobě sjednán v kolektivní smlouvě. V tuto chvíli se nedá říct, že by bylo o čem jednat. Náš návrh je 12 procent, k tomu zaměstnavatel říká, že s tím nesouhlasí,“ řekl Hronek.

Podle Kříže se při čtyřech kolech vyjednávání zatím řešily jiné věci než platy: nadstandardní zdravotní péče nebo počet sick days. „Akci odborů chápeme jako součást vyjednávání o kolektivní smlouvě. Na provoz elektráren nemá vliv,“ uvedl Kříž. Podle Hronka je to interpretace ČEZu, protože odboráři v souladu se zákonem podali návrh na navýšení mezd o 12 procent. „A zaměstnavatel řekl, že s tím nesouhlasí,“ řekl Hronek.

Průměrnou mzdu ČEZ nesděluje. Hronek řekl, že průměr u tarifních mezd je lehce nad 40 tisíc korun.

Zaměstnanci jaderných elektráren nemohou podle zákona stávkovat. Podle Hronka ale mohou vstoupit do stávkové pohotovosti a tím podpořit pracovníky například uhelných elektráren.

Česká energetická skupina E.ON má uzavřenou kolektivní smlouvu do konce roku 2020. V ní je dohodnutý růst průměrné mzdy do roku 2020, uvedla mluvčí E.ONu Martina Slavíková. Nárůst platů v procentech ani průměrnou mzdu firma neuvedla. Teď s odbory jedná o inflačním vyrovnání.

„Vyjednávání o dodatku se týká valorizace benefitů, vybraných příplatků a
textových úprav,“ řekla mluvčí. Jednání jsou podle ní korektní, předpokládá, že do konce listopadu se firma s odbory dohodne. Firma neočekává žádné protiakce odborů.

Skupina ČEZ zaměstnává přes 30 tisíc lidí. Zisk EBITDA jí loni klesl o osm procent na 49,5 miliardy korun. Očištěný čistý zisk, ze kterého se vyplácí dividenda, byl loni 13,1 miliardy korun, meziročně nižší o 37 procent. Vyplývá to z výroční zprávy ČEZu.