Čína mění úvěrovou politiku, chce firmám snížit náklady na půjčky. Akcie prudce vzrostly

Čínské akciové trhy v pondělí zažily nejvýraznější růst za poslední dva měsíce, hlavní indexy přidaly více než dvě procenta. Investoři tak reagují na změny v určování základní úrokové sazby v Číně, které místní centrální banka oznámila o víkendu. Růstem začaly pondělí i evropské akcie, protože investoři doufají ve stimulační opatření i na starém kontinentu.

Čínská opatření mají domácím podnikům pomoci snížit náklady na výpůjčky a podpořit podnikání poznamenané oslabením domácí poptávky a rok trvající obchodní válkou se Spojenými státy.

Hlavní index CSI300, který zahrnuje akcie největších firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, v pondělí vzrostl o 2,17 procenta na 3791,09 bodu. Index šanghajské burzy SSE Composite pak přidal 2,10 procenta a den uzavřel na 2883,10 bodu. Index start-upů, které z reformy zřejmě budou těžit nejvíce, si připsal 3,5 procenta.

  • Čínská centrální banka v sobotu uvedla, že v mechanismu určování hlavní úvěrové sazby (LPR) bude nyní zohledňovat situaci na volném trhu. Sazbu, z níž úroky půjček vycházejí, bude zveřejňovat 20. dne v každém měsíci, poprvé tudíž tento týden v úterý. 
  • V dosavadním režimu základní úroková sazba činila 4,31 procenta a analytici se domnívají, že nová LPR bude nižší.

„Nový systém sám o sobě nezaručuje, že skutečná úvěrová sazba bude nižší,“ upozorňují analytici americké investiční banky Goldman Sachs, které cituje agentura Reuters. Banka ale předpokládá, že sazby dolů půjdou s ohledem na současný slabý růst, rizika obchodní války a také snahu čínské administrativy sazby snížit.

Analytici banky OCB pak upozorňují, že nynější opatření je pouze dílčím krokem na cestě k liberalizaci úrokových sazeb. Zaměřuje se totiž pouze na úrokovou sazbu z půjček, zatímco sazba pro vklady zůstala nedotčena.

Také evropské akcie rostly

Rovněž evropské akcie začaly pondělní obchodování vzestupem a pokračovaly v něm i odpoledne. Před půl pátou rostl britský FTSE 100 o 1,0 procenta, německý DAX o 1,2 procenta, francouzský CAC 40 o 1,1 procenta a evropský Stoxx 600 o 0,9 procenta.

Server americké byznysové televize CNBC vidí jako důvod růstu naději, že i Evropa přistoupí v době zpomalování či stagnace ke stimulačním opatřením. Německý ministr financí Olaf Scholz v neděli řekl, že Německo má fiskální sílu ke zmírnění jakékoliv budoucí hospodářské krize. Naznačil, že by Berlín mohl uvolnit až 50 miliard eur na dodatečné výdaje.