Obchodní válka odložena. Trump neuvalí další cla na čínské zboží

Americký prezident Donald Trump potvrdil, že odloží uvalování nových cel na čínské zboží. Během víkendu totiž bylo dosaženo podstatného pokroku v jednáních o vzájemném obchodu, napsal šéf Bílého domu v neděli večer na Twitteru. Potvrdil také, že v případě dalšího pokroku se chystá sejít se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem ve svém floridském letovisku Mar-a-Lago.

„S potěšením oznamuji, že USA učinily podstatný pokrok v obchodních jednáních s Čínou o důležitých strukturálních tématech včetně ochrany duševního vlastnictví, převodu technologií, zemědělství, služeb, měny a mnoha dalších témat,“ napsal Trump.

„V důsledku těchto velmi produktivních rozhovorů odložím navyšování cel z  americké strany, dosud plánované na 1. březen,“ dodal americký prezident.

Pokud obě strany dosáhnou dalšího pokroku, hodlá Trump uspořádat setkání s čínským prezidentem, aby uzavřeli příslušnou dohodu. 

Peking a Washington spolu loni soupeřily

Spojené státy a Čína spolu po velkou část loňského roku vedly obchodní válku, v jejímž rámci na sebe vzájemně uvalovaly cla. To narušilo výměnu zboží mezi oběma největšími ekonomikami světa a vyvolalo obavy ohledně vývoje globálního hospodářství.

V prosinci se Washington a Peking dohodly na 90denním příměří s tím, že se během této doby budou snažit o vyřešení obchodních sporů a nebudou na sebe uvalovat další cla. Příměří platí do pátku 1. března. Trump dal už dříve opakovaně najevo, že by se tento termín mohl posunout. 

Bílý dům se pomocí cel snažil vyvinout tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Peking na postup Washingtonu reagoval odvetnými cly na dovoz z USA.