Žádná nová cla. USA a Čína se domluvily na obchodním příměří

Spojené státy a Čína se domluvily na devadesátidenním příměří v obchodním sporu, který otřásl finančními trhy a ohrožuje světový ekonomický růst. Po tuto dobu se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA. Uvedl to Bílý dům.

Trump slíbil, že od 1. ledna nezvýší clo na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu dosahuje 200 miliard USD (4,6 bilionu Kč), na 25 procent ze současných deseti procent. Nebudou zavedena ani žádná jiná cla.

Peking pak souhlasil, že koupí blíže neurčený, ale velmi podstatný objem zemědělského, energetického a průmyslového zboží a dalších produktů z USA. 

Čína je také ochotná schválit odmítnutou dohodu americké firmy Qualcomm o převzetí nizozemského výrobce polovodičů NXP Semiconductors, pokud obdrží novou žádost. V červenci Qualcomm odstoupil od převzetí NXP, protože čínský regulátor dohodu zamítl. Čína rovněž začne okamžitě kupovat zemědělské produkty od amerických farmářů. 

Trump v rozhovoru s novináři na palubě letadla cestou z Argentiny chválil svoji dohodu. „Je to neuvěřitelná dohoda,“ prohlásil. Podle něj Čína v rámci dohody nakoupí obrovské množství zemědělských a dalších produktů z USA. „Bude to mít neuvěřitelně pozitivní dopad na zemědělství.“

Bílý dům dodal, že pokud dohoda s Čínou o obchodu, včetně ochrany duševního vlastnictví, technologických transferů, necelních bariér, kybernetických krádeží a zemědělství, nebude dojednaná do 90 dní, současná desetiprocentní cla se zvýší na 25 procent. 

Pokroku bylo dosaženo na očekávané večeři amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a jejich delegací, která se odehrála po skončení summitu dvaceti největších ekonomik světa G20 v argentinském Buenos Aires.

V závěru asi 2,5hodinového setkání obou státníků byl podle čínského anglickojazyčného listu South China Morning Post, na nějž se odvolává DPA, slyšet potlesk členů obou delegací. Že rozhovory „proběhly velmi dobře“ již sdělil i ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow.

K čemu vede tlak

Washington letos uvalil cla na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje 250 miliard dolarů (5,7 bilionu Kč). Trump navíc opakovaně pohrozil zavedením cel na veškerý dovoz čínského zboží do USA, jehož hodnota v loňském roce činila více než 500 miliard dolarů.

Bílý dům se pomocí cel snaží vytvořit tlak na Peking, aby snížil přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy. Cla jsou ale i reakcí na údajné krádeže duševního vlastnictví amerických podniků. Minimálním cílem setkání bylo podle agentury DPA odvrátit USA avizované zvýšení části cel na 25 procent z dosavadních deseti procent.

„Z hlediska české ekonomiky je příměří mezi první a druhou nejsilnější ekonomikou světa příznivou zprávou. Zvolnění napětí v mezinárodních obchodních vztazích, k němuž v důsledku jeho dojednání dochází, zvýší důvěru investorů v rizikovější rozvíjející se trhy. Mezi ně počítá mezinárodní investorská komunita Českou republiku,“ soudí hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. 

Očekává proto, že od pondělí budou růst akciové burzy i měny rozvíjejících se trhů, včetně koruny. „Pokud by se vzájemná jednání mezi Washingtonem a Pekingem vyvíjela v příštích třech měsících zvláště příznivě, česká měna by posílila citelným způsobem,“ dodal ekonom.