Euro je punc kvality, v Česku ale převládá apriorní zahořklost, říká ekonom Zahradník

Zahradník: V Česku převládá apriorní zahořklost k euru (zdroj: ČT24)

Vlažný postoj České národní banky a ministerstva financí k přijetí jednotné evropské měny ztrácí opodstatnění a připomíná spíš apriorní zahořklost. V Interview ČT24 to prohlásil ekonom Petr Zahradník, podle kterého je tuzemská ekonomika na euro připravená – a případné členství v eurozóně by navíc pro zahraniční investory představovalo punc kvality.

Centrální banka a správci státní kasy se k otázce přijetí eura naposled vyjádřili na sklonku loňského roku, kdy kabinetu Andreje Babiše (ANO) doporučili nestanovovat cílové datum českého vstupu do eurozóny – a vláda se s jejich doporučením ztotožnila.

„Rozuměl jsem, když před deseti lety byly dávány přesvědčivé argumenty, že synchronizace ekonomických cyklů a schopnost čelit krizím je v České republice oproti tehdejší eurozóně omezená,“ reagoval v této souvislosti v Interview ČT24 ekonom Petr Zahradník. „V současné době se ale snad vyhledávají oblasti, ve kterých bychom mohli teoreticky nebo potenciálně selhávat.“

Punc kvality?

Česko je přitom podle něj na euro systémově mnohem lépe připravené, rozhodování České národní banky se navíc dlouhodobě podobá Evropské centrální bance – ale z Prahy přesto znějí jen velmi vlažná vyjádření. „Mám pocit, že to je spíš apriorní zahořklost. Nechci se dotýkat stávajícího vedení ČNB a ministerstva financí, tento náhled tady existuje dekádu, ale není autentický,“ tvrdí Zahradník.

Vedle toho, že se Česko k přijetí jednotné měny při vstupu do Unie zavázalo, podle něj euro prospívá všem novým členským státům, které ho přijaly, a vedle toho Zahradník zmiňuje i tradiční argumenty: úsporu transakčních nákladů a existenci evropského stabilizačního mechanismu coby ochrany před turbulencemi.

„I v případě Slovenska se potvrzuje, že je z pohledu investorů vnímáno jako dodatečný punc kvality,“ dodává. „Kdo je v eurozóně, splnil určitou kvalitativní úroveň, zejména v současné době, kdy se kritéria pro disciplínu a zodpovědnost zpřísnila.“

Ministerstvo financí: Připravenost je lepší, ale…

Podobně jako Zahradník v ČT24 ovšem i ČNB a státní kasa v prosinci uvedly, že se připravenost Česka na přijetí eura skutečně zlepšila. Za hlavní překážku považují instituce nedokončený proces reálné ekonomické konvergence ČR, tedy přibližování k úrovni EU.

„Odstup u většiny klíčových ukazatelů, zejména pak cenové a mzdové úrovně, však zůstává značný. Rovněž přetrvávají významné rozdíly vůči eurozóně ve struktuře českého hospodářství,“ zdůrazňovalo ministerstvo financí.

Vláda Andreje Babiše vedle toho již ve svém programovém prohlášení uvedla, že nebude o vstup do eurozóny usilovat – a podle průběžných průzkumů navíc mezi českou veřejností převažuje odmítavý prostoj k přijetí eura. Například v loňském průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění podpořila přijetí evropské měny jen pětina občanů, 73 procent ho naopak odmítlo.