Veřejné finance máme v přebytku, zdůrazňuje Schillerová. Poslední šance přidávat, dodává Dolejš

Události, komentáře: Veřejné finance jsou v přebytku, hájí schodek Alena Schillerová (zdroj: ČT24)

Na čtyřicetimiliardový schodek, který pro rozpočet na příští rok navrhuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), by se mělo hledět s vědomím, že celkové veřejné finance jsou v přebytku. Zdůraznila to sama ministryně v Událostech, komentářích. Poslanec rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM) ale varoval, že ekonomický růst se v příštích letech zpomalí a je třeba přidávat peníze co nejdříve, protože za několik let už to nemusí jít.

„Celkové veřejné finance máme v přebytku a to už nějakou dobu. A tento přebytek je dokonce třetí největší v Evropské unii,“ řekla ministryně Alena Schillerová. Podle ní je při úvahách o státním rozpočtu důležité mít také na paměti, že kvůli loňské změně v rozpočtovém určení daní se zhruba 30 až 35 miliard přesunulo do rozpočtu krajů.

Kraje jsou díky penězům, které by jinak byly příjmy státního rozpočtu, v přebytku. To se ale podle šéfky státní kasy promítá do rozpočtu státního, který z velké části náklady táhne, a je pak schodkový. „Chválím veřejné finance, které z velké části táhne stát,“ poznamenala k tomu ministryně financí.

Plánované náklady na státní investice
Zdroj: ČT24

Také zdůraznila, že mezi její priority při sestavování návrhu rozpočtu na rok 2019 patřily investice. „Chtěla bych zdůraznit, že dáváme z národních zdrojů nejvyšší částku za deset let do investic. To si myslím, že pak nějaké opodstatnění má,“ řekla Schillerová k důvodům schodkového návrhu na příští rok. Další prioritou vlády jsou třeba důchody.

ODS: Schodek je selháním Babiše, který už finance spravoval čtyři roky

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček z ODS ale reagoval tím, že vláda má po letech ekonomického růstu ty nejlepší možné podmínky, aby navrhla rozpočet bez schodku. Upozornil na to, že už nyní se republika nachází v klesající fázi hospodářského cyklu.

„Ministerstvo financí řídil Andrej Babiš čtyři roky, o penzijní reformě ani Ň, slib vyrovnaného deficitu – mandatorní výdaje se zhoršují, vy jste veřejné finance zhoršili. Tak neříkejte, aby to vypadalo, že jste den ve funkci a najednou chcete zlepšit veřejné finance. Zhoršili jste je,“ obrátil se Skopeček přímo na Schillerovou.

Poslední šance dát podíl z bohatství i lidem

Jiří Dolejš z KSČM zdůraznil, že konjunktura začala v roce 2013 a pátým rokem chladne. „Tato vláda dohání to, co neudělala vláda v minulém volebním období,“ prohlásil. „Dostáváme se pod úroveň potenciálního růstu kolem tří procent, na příští rok už to mohou být dvě procenta a zlom může přijít někdy 2020, 2021. To se očekává,“ konstatoval člen sněmovního rozpočtového výboru.

Podle jeho slov minulá vláda nenaplnila úplně sliby a podíl z bohatnutí nezamířil k lidem, zejména seniorům a lidem, kteří pracují a měli by za to být náležitě odměněni odpovídající mzdou. „Přetrvává tady atmosféra mzdového dumpingu. To se týká i útoků na odbory, že si dovolují požadovat ve firemním sektoru vyšší mzdy, tak to je pak něco špatně,“ ohradil se Dolejš.

Když se to nedožene v rozpočtu na příští rok, už k tomu nedojde, protože v dalších letech už bude potřeba šetřit. „Rozpočet na rok 2019 je reálně vzato poslední šance, kdy se některé věci dají dohnat, a pak budeme pracovat i s nějakým střednědobým výhledem,“ uzavřel.