Ryanair se dohodl s irskými piloty. Aerolinky se snaží zabránit dalším stávkám

Bankéř: Investoři považují dohodu za dobrou zprávu (zdroj: ČT24)

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair uzavřela dohodu s odborovým svazem pilotů v Irsku Fórsa. O dohodě budou ještě hlasovat členové odborů, svaz však doporučil její schválení. Odbory odmítly dohodu komentovat, dokud nebude dokončeno hlasování. Dohoda je průlomem v úsilí aerolinek zmírnit protesty zaměstnanců v Evropě a poslala akcie firmy prudce vzhůru.

Piloti v Irsku tento měsíc uskutečnili další 24hodinovou stávku, celkově pátou v letošním létě. K dalším už by dojít nemělo, firma se s odbory po 22 hodinách jednání dohodla. Spory mezi odbory a aerolinkami se týkaly mimo jiné dovolených či přesunu základen.

„Nyní se uskuteční tajné hlasování o navrhované dohodě, Fórsa a její zástupci pilotů v Ryanairu doporučují její přijetí,“ uvádí se v prohlášení odborů.

Fórsa rovněž uvedla, že zprostředkovatel jednání požádal, aby ani jedna ze stran dohodu dále nekomentovala, dokud hlasování neskončí. Akcie Ryanair na zprávu o dohodě zareagovaly zhruba šestiprocentním růstem.

Ryanair má problémy i v dalších zemích

Společnost zaměstnává v Irsku 350 pilotů, celkově ale pro ni pracují více než 4 tisíce pilotů. Nespokojení nejsou jen ti v Irsku: Ryanair se letos v létě potýká se stávkami pilotů a palubního personálu v řadě zemí. Společnost musela kvůli nim zrušit stovky letů.

„Dotklo se to stovek letů a desítek tisíc lidí. Ryanair patřil dlouhodobě mezi jednu z nejspolehlivějších aerolinek, co se týče neexistence stávek. Pokud by se to změnilo, poškodilo by to celý byznys model, který společnost má,“ řekl investiční bankéř Petr Kováč ze společnosti C Corporate Finance.

Ryanair
Zdroj: ČT24

Zaměstnanci společnosti Ryanair protestují proti pomalému pokroku jednání o pracovních dohodách. Jednání v Irsku, které začalo ve středu dopoledne, patřila podle aerolinek mezi nejobtížnější. 

Loni v prosinci se společnosti podařilo odvrátit rozsáhlé stávky, když poprvé ve své 32leté historii se Ryanair rozhodl uznat odborové svazy. Od té doby se mu však nepodařilo s řadou z nich uzavřít dohody o pracovních podmínkách.

Ryanair létá do 37 zemí a loni přepravil 130 milionů cestujících. „Na trhu sice zaujímá jen 15 procent mezi nízkonákladovými aerolinkami, ale je to největší letecký dopravce v Evropě a svým významem převažuje tržní podíl,“ dodal Kováč.