Ryanair musel kvůli stávkám zrušit tři stovky letů. Teď chce seškrtat dublinskou flotilu

Nízkonákladové aerolinky Ryanair zrušily kvůli stávce tři sta letů (zdroj: ČT24)

Tři stovky zrušených letů hlásí na středu a čtvrtek irské nízkonákladové aerolinky Ryanair. Důvodem je stávka palubního personálu za lepší pracovní podmínky. O zrušených letech společnost informovala na padesát tisíc zákazníků.

Asi čtvrtina pilotů ze základny v Dublinu v úterý uspořádala za dva týdny už třetí 24hodinovu stávku. Ve středu vstoupily do dvoudenní stávky kabinové posádky v Itálii, Španělsku, Portugalsku a Belgii.

Zrušeno má být 300 letů, tedy každý osmý. Pražského letiště se ale situace nedotýká. „Pokud jde o stávku společnosti Ryanair, tak na středu nemáme nahlášeny žádné zrušené lety,“ uvedl mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.

Stávka zaměstnanců Ryanairu
Zdroj: Susana Vera/Reuters

Odbory mimo jiné požadují, aby se pracovní smlouvy v Evropě řídily místními zákony, nikoli pouze irským právem, jako je tomu nyní. Chtějí také, aby všichni pracovníci měli stejné podmínky bez ohledu na to, zda jsou přímými zaměstnanci aerolinek, nebo jsou najati prostřednictvím agentur.

Vedení firmy se brání, že pracovní podmínky jsou u nich lepší než u konkurence. V poslední době se ale stávkovalo i v dalších leteckých společnostech. „Stávkuje se zejména u takových aerolinií, jako je Lufthansa, což mi hlava nebere, protože tam jsou nejlépe placení zaměstnanci, nebo Air France, ale ve Francii stávkovat není nic zvláštního. U Ryanairu ano, protože jsem o žádné stávce Ryanairu nikdy neslyšel,“ zmínil letecký publicista Jan Čech.

Ryanair chce přesunout síly na polský trh

V reakci na stávky nicméně hodlá Ryanair stáhnout na zimní sezonu ze základny v Dublinu pětinu letadel, přičemž stovce pilotů a 200 členům palubních posádek oznámil, že jejich služby možná nebude potřebovat.

Společnost očekává, že kvůli snížení dublinské flotily z 30 na 24 letadel uzavře několik tras a na jiných sníží frekvenci letů. Stroje přesune na svou polskou součást Ryanair Sun, která se slibně rozvíjí. Nadbytečným pilotům a palubním zaměstnancům nabídne přechod do Polska.

Na zrušené lety reagují i investoři, akcie společnosti ztrácí za poslední týden deset procent ze své hodnoty. „Investoři nelibě nesou skutečnost, že dochází k ušlému zisku, který je způsoben výpadkem řady letů. Vedle toho investoři také vyhodnocují, jaký bude dlouhodobý dopad na podnikatelský model Ryanairu, který je vystavěn na velmi nízkých nákladech. V případě, kdy by rostly mzdy, by mohl být tento model do určité míry ohrožen,“ poznamenal akciový analytik České spořitelny Jan Šumbera.

V mnohem menší míře klesají akcie i dalším leteckým společnostem, zejména kvůli předhánění se mezi sebou o nejnižší ceny letenek.

Ryanairu se podařilo stávky odvrátit loni v prosinci, když poprvé ve své historii uznal odborové svazy. Od té doby s nimi ovšem nedokáže uzavřít dohody o pracovních podmínkách.

Ryanair létá z 86 základen do 37 zemí včetně České republiky. Z hlediska počtu přepravovaných cestujících je evropskou jedničkou, loni služeb firmy využilo na 130 milionů cestujících.