Zájem o cestování prudce roste. Na letištích i v hotelích však číhají nové nečekané pasti

Události ČT: Cestovní kanceláře hlásí rekordní zájem o letní dovolené (zdroj: ČT24)

Letos to zažijí stovky a možná i tisíce českých turistů. Po příjezdu na letiště zjistí, že aby vůbec odletěli na vytouženou dovolenou, budou si muset ještě několik tisíc korun připlatit. A to za zavazadla. Některé letecké společnosti totiž už i na delších trasách zavedli tarif pouze s příručním zavazadlem. Někdo zase nemusí odletět vůbec, což se může stát zejména těm, kteří si koupí podezřele levnou letenku. A letošní cestování může mít i další úskalí, varují odborníci na cestovní ruch.

Jan Zajíček se chystal na prodloužený víkend do Amsterdamu. Když chtěl koupit letenku, zjistil, že ceny kvůli tamní slavnosti tulipánů vystřelily o sto procent. Tak zvolil druhou destinaci: Kodaň. Jenže tam mu čáru přes rozpočet udělalo nastávající mistrovství světa v hokeji.

Teď tedy shání na poslední chvíli letenky. „I za cenu, že bych neseděl vedle své přítelkyně. Líbí se mi Paříž,“ říká Zajíček. Koupit letenky na poslední chvíli se také nemusí vyplatit. Větší zájem žene totiž vzhůru i jejich cenu, což je vidět například na české oblibě prvních květnových víkendů prodloužených o úterní státní svátky.

Rozdíly v cenách letenek o prodloužených víkendech
Zdroj: Letuska.cz

Cestovní kanceláře hlásí letos rekordní zájem nejen o prodloužené víkendy, ale o dovolené vůbec. „Především o červenec, srpen a září,“ konstatuje mluvčí Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež. A tak i trh s letenkami hlásí tento rok rekordní čísla.

Cestovní agentury, které se specializují na prodej letenek, prodaly v prvních třech měsících tohoto roku letenky v hodnotě čtyři a půl miliardy korun, což znamená meziroční nárůst devět procent. Zarezervováno jich je asi o patnáct procent více než ve stejnou dobu loni.

A zájem o ně neklesá přesto, že jejich ceny od začátku roku stouply o zhruba dvacet procent. Průměrná cena se podle portálu Letuška.cz vyšplhala na 9150 korun.

Platí ale také to, že kdo chce někam jet, neměl by s cestou příliš otálet - cena paliva roste. Letecké společnosti totiž reagují na zvýšení ceny ropy okamžitě, což se projevuje zvýšením palivového poplatku. „Já předpokládám, že ropa bude růst a to bude znamenat navýšení letenek v sezoně až o pět set korun,“ míní ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. Vidět už je to podle něj teď, v letošním roce už došlo k navýšení dokonce několikrát - od začátku roku o zmíněných dvacet procent.

Statistiky zatím také potvrzují předpokládaný růst počtu cestujících, kteří projdou pražským letištěm Václava Havla – letos se odhaduje, že jich bude o deset procent více, tedy až sedmnáct milionů. O to více by si ale lidé měli dávat pozor, co kupují a za kolik.

Tarify s příručním zavazadlem i na dálkové lety

„Dosud jsme byli zvyklí, že tarify pouze s příručním zavazadlem se nabízí jen u letů po Evropě, ale novým trendem je nabízení těchto tarifů i některými leteckými společnostmi na dálkové linky. Cestující tak mnohdy až na letišti zjišťují, že tarif jejich letenky neumožňuje odbavit jejich zavazadlo. Taková nepozornost může přijít na několik tisíc korun, třeba při letech do Spojených států,“ upozorňuje Trejbal.

Cestující by také neměli podceňovat pojištění. Zatímco cestovní kanceláře jsou povinné se ze zákona pojistit proti úpadku, letecké společnosti ne. „A v případě krachu leteckého dopravce klient může o peníze přijít. Doporučujeme i pojištění storna letu – tarify mají čím dál tím více restrikcí a jsou nevratné i v případě nemoci,“ dodává Trejbal.

Některé letecké společnosti také zpřísňují podmínky pro nedoprovázené děti – někde se věkový limit z dvanácti posunul na čtrnáct nebo až šestnáct let.

obrázek
Zdroj: ČT24

A existují i další rizika. „Každý rok se setkáváme s problémy cestování klientů do celní unie Ruska, kam patří Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Arménie, kdy je potřeba odbavit své zavazadlo do prvního bodu celní unie. V našem případě mnoho cestujících létá přes Moskvu, to znamená, že je potřeba ruské vízum,“ konstatuje Trejbal.

O peníze můžou lidé přijít i tehdy, pokud si koupí podezřele levnou letenku u neprověřeného prodejce nebo přes inzerát. Nízká cena letenky je velké lákadlo, ale k vystřízlivění pak dochází na letišti, kdy cestující zjišťuje, že ta jeho je neplatná a nikam neodletí.

  • Nejvíce letenek bylo loni vystaveno do Velké Británie, Itálie a Ruska. Pořadí destinací je pak Moskva, Amsterdam a Paříž. Z dálkových destinací jsou nejúspěšnější New York, Dubaj a Bangkok. Nejčastější cíle služebních cest jsou pak Brusel, Paříž, Amsterdam, Frankfurt a Moskva. Ze vzdálenějších destinací Dubaj, Tel Aviv, New York a Peking.
obrázek
Zdroj: ČT24

Hotely prodají více pokojů, než mají

Dalším nepříjemnou skutečností, se kterou se mohou někteří cestující setkat, je to, že nakonec nebudou bydlet v hotelu, který si vybrali. Zájem o dovolené, který je letos asi o třetinu vyšší než loni, vede k tomu, že hotely jsou už někde zcela vyprodané. A cestovní kanceláře přiznávají, že někteří hoteliéři neváhají prodávat víc pokojů, než mají k dispozici. Podle odhadu Asociace cestovních kanceláří se tak může stát, že zhruba pět procent turistů bude bydlet na jiném místě, než si vybrali.

„Samozřejmě v těch nejvytíženějších termínech a v těch nejvyhledávanějších destinacích, typově třeba Řecko v první polovině července nebo Španělsko, k té situaci může dojít. Pokud náhodou k něčemu takovému dojde, tak to samozřejmě s klientem okamžitě řešíme, máme na místě delegáta a děláme to tak, že ho ubytujeme v hotelu vyšší kategorie, nebo když měl třeba polopenzi, tak mu nabídneme all inclusive,“ vysvětluje mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Nejvíc českých turistů loni zamířilo do Chorvatska, Itálie a na Slovensko. Letos to bude podobné.

Velký návrat do muslimských zemí

Podle cestovek se letos dovolenkující Češi vrací hlavně do Egypta a Turecka. „Ten nárůst zájmu už v těch předprodejích o Turecko byl ve stovkách procent. Určitě ten zájem bude pokračovat i v tom last minute období,“ míní Bezděk.

Důvodem jsou hlavně zdejší nižší ceny v poměru k dobrým službám. Obecně by se letos ceny zájezdů výrazně však měnit neměly. Podraží jen ty nejvytíženější.

Cena hotelu pod vlivem intervencí
Zdroj: CK Čedok

Velký vliv na ceny zájezdů totiž měly i intervence České národní banky. Pokud porovnáme stejný červnový zájezd cestovní kanceláře Čedok na řecký ostrov Zakynthos, tak sedm nocí v hotelu s all inclusive před začátkem intervencí stálo skoro 18 tisíc. V době intervencí, tedy při kurzu 27 korun za euro, pak klienti zaplatili o tři tisíce víc. No a letos, rok po ukončení intervencí, při kurzu kolem 25,50 ten samý zájezd zlevnil o více než dva tisíce.

„Jsou destinace, které zdražily, protože je o ně enormní zájem. Jde především o Řecko, Španělsko. Některé městské destinace zdražily o tolik, že vlastně absorbovaly částku, kterou díky ukončení intervencí lidi vydělají,“ vysvětluje Papež. Posilující trend koruny by se ale podle něho mohl projevit více už na podzim, především u poznávacích zájezdů na poslední chvíli.

Ovšem už nyní platí to, že díky silné koruně zaplatí cestovatelé mnohem méně přímo na místě své dovolené. Třeba za nákupy v obchodech, restauracích nebo za výlety.

Česko plné turistů, trendem je zážitková turistika

Podle odborníků platí také to, že jen dvě procenta z celkového počtu cestujících na pražském letišti přestupují. Což také znamená, že Praha a obecně Česko je atraktivní cílovou destinací pro zahraniční návštěvníky.

Nárůst obsazenosti tak hlásí i české hotely a pensiony. Například na aktuální květnové svátky už má plno osmdesát procent všech hotelových pokojů v celé republice – shodují se internetové agentury pro rezervaci ubytování. A celkově se podle Asociace cestovních kanceláří letos očekává zhruba desetiprocentní nárůst počtu prodejů domácích zájezdů. Už loni přitom padl důležitý mezník: více než deset milionů návštěvníků.

Mladí Číňané na prohlídce Karlštejna
Zdroj: Facebook/Luděk Valko

„Ten nárůst turistiky jak příjezdové, tak domácí může v budoucnosti znamenat, že některé památky budou muset přistoupit k omezení počtu návštěvníků a nemohou to už vyřešit jen tím, že omezí počet. Ale budou muset vymyslet systém, který umožní předobjednat vstupy takovým způsobem, aby bylo jasné, že nemá smysl jet třeba do Krumlova nebo někam jinam v ten den, kdy je už dopředu dlouho vyprodáno,“ míní Papež.

  • Na květnové svátky už je podle serveru Booking.com obsazeno 80 % všech hotelových pokojů v Česku. Téměř zaplněné jsou i hotely nabízené i na serveru Trivago. Zejména v jižních Čechách nebo na jižní Moravě často není volné ani jedno lůžko. Výjimku představují chalupy – ty podle webu e-chalupy.cz ještě místo mají, a to ve všech krajích. Na dovolenou se podle Asociace cestovních kanceláří České republiky vypravují hlavně cyklisté nebo zájemci o ubytování v přírodě.
  • Podle dat na serveru Booking.com bylo ve čtvrtek 26. dubna obsazeno už 80 % všech nabízených typů ubytování. Na serveru Trivago už zbývají dokonce jen desítky volných míst. Žádané jsou zejména hotely v blízkosti přírody.
  • Například hotel U Venuše v Pavlově u Mikulova už má oba víkendy vyprodané. Sporthotel Zátoň v Jižních Čechách ještě pár volných míst má. „Máme obsazeno asi 80–85 %,“ říká správce hotelu Pavel Kolouch. „Lidé sem jezdí za aktivním odpočinkem. Ne, že by jenom leželi – starší chodí na procházky a mladší si půjčují kola nebo vyrážejí na túry,“ doplňuje.
  • Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří ČR se na výlet letos chystá ještě více lidí než loni v květnu. Tehdy přitom svátky navazovaly přímo na víkend a lidé si nemuseli brát dovolenou. Řada Čechů se tentokrát rozhodla, že obětuje jeden den dovolené a prodlouží si víkend až na čtyři dny.
  • I v letošním roce navíc dále roste poptávka po kvalitnějších hotelech. „Nejvíce žádané jsou čtyřhvězdičkové hotely. Je to dané tím, že lidé více cestují, jsou zkušenější a pak si vybírají kvalitnější nabídku,“ uvádí prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek.
  • Volná místa naopak najdou lidé, kteří si o květnových svátcích chtějí pronajmout nocleh na chatě. „Máme ještě volno, protože vrcholové části hor jsou pořád ještě pod sněhem,“ říká Petr Bárta z Brádlerových boud v Krkonoších. Dostatečnou nabídku chat potvrzuje i server e-chalupy.cz. „Na oba dva prodloužené víkendy je volných 40 % objektů. Ty jarní termíny se nikdy úplně nevyprodají,“ tvrdí správce webu Petr Vybíral.

Trendem je zážitková turistika. „Lidé chtějí něco více prožít, nejen ležet u rybníka,“ konstatuje předseda ACK Vladimír Dolejš. V kurzu jsou tak různé koncerty, pikniky, farmářské akce. V oblibě jsou i cyklistické túry, vinařské stezky nebo kostýmované prohlídky.

Jedna z nejžádanějších atrakcí je třeba zámek Milotice na jihovýchodní Moravě. Na zdejší prohlídku se návštěvníci mohou převléct do replik historických kostýmů, které si sami vyberou.

„Celá rodina se pak v kostýmu při prohlídce fotí. Zážitky už teď žádají rodiče i pro své děti, nejen pro sebe,“ říká místopředsedkyně ACK Jolana Kopřiva Myslivcová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ale jsou i věci, které by bylo potřeba zlepšit. Podle Papeže je mimo hlavní město stále nedostatek kvalitního ubytování. Je potřeba zvýšit zejména kvalitu kempů. „Tady máme jednoznačný handicap. Často patří obcím a ty na to nemají dost prostředků, aby do jejich rozvoje investovaly,“ vysvětluje.

Podobně to může být i s některými dalšími místními službami včetně stravování.  Například ve Valticích je pro turisty problém se nasnídat. Ráno je tam vše až na jediný hotel zavřené a často nefungují o víkendu ani obchody nebo mají nevyhovující otvírací dobu, upozornil Papež.

„A je potřeba si uvědomit, že jsou také malá místa, kam se nahrne v sezoně příliš mnoho turistů a pro místní obyvatele to může být nepříjemná záležitost. To znamená, že je také na státu a místních orgánech, které dostávají z peněz turistů významnou část, aby mentálně připravili obyvatele na to, že tam turisté jsou,“ říká Papež.

A mimo to také musí připravit infrastrukturu. Třeba častěji vysypávat koše nebo zajistit dostatek veřejných záchodů.