Privatizace vodárenství byla chyba, obce by měly odkoupit podíly zpět, řekl Babiš

Vláda řeší možnost půjček pro obce, aby mohly odkoupit zpět podíly v privatizovaných vodárenských společnostech. Při návštěvě Vysočiny to řekl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Privatizace vodárenství byla podle něj chyba stejně jako privatizace společnosti ČEZ, které vytkl, že by místo zahraničních investic měla spíš řešit domácí problémy. Uvedl to v souvislosti s dostavbou jaderných bloků.

Zpětný nákup podílu ve vodárenské společnosti podle Babiše zvažuje i Praha. „Byly tam nějaké úvahy o minoritě, to je podle mě nesmysl, ať to Praha koupí celé nazpátek,“ řekl premiér v demisi. Pražské vodovody a kanalizace vlastní francouzská společnost Veolia. Zásobuje pitnou vodou asi 1,5 milionu lidí v Praze a Středočeském kraji.

Cenu vody je podle Babiše i ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) nutné regulovat. „Nechceme ale, aby to dopadlo na konečného spotřebitele, z hlediska kupní síly je voda v Česku jednou z nejdražších v Evropě,“ řekl Brabec.

Vláda podle něho chce vytvořit nezávislého regulátora vody. Cenu vody konečnému spotřebiteli má podle Brabce snížit DPH. Podle návrhu ministerstva financí se má snížit z 15 na deset procent.

Cenu vody ovlivňují investice do infrastruktury

Podle Českého statistického úřadu se loni cena pitné vody zvýšila o 0,6 koruny za metr krychlový (bez stočného) na 37,2 koruny za metr krychlový bez DPH. Stát má podle Brabce z prodeje podzemní vody dvě koruny za metr krychlový a z povrchové vody až osm korun. Z podzemních vod pochází zhruba polovina pitné vody v tuzemsku. 

Cenu vody pro konečného spotřebitele ovlivňují i investice do infrastruktury. Organizace Transparency International v minulosti opakovaně upozornila, že veřejný sektor následkem předchozí privatizace ziskové části vodohospodářských společností přichází o značné prostředky, které mohly být použity k financování potřebné obnovy vodárenské infrastruktury.