Praha chce získat sto procent Pražských vodovodů a kanalizací

Pražští radní rozhodli, že chce město získat 100 procent akcií společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Firma vlastněná francouzskou Veolií má městskou vodohospodářskou síť v nájmu do roku 2028.

O záměru získat PVK hlasovali radní letos už jednou. „Od původního usnesení se to aktuální liší v tom, že jsme nyní schválili cílový stav sto procent akcií, kdežto původně bylo, že chceme získat až sto procent,“ řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Záměr nakoupit akcie společnosti chce město stvrdit podpisem memoranda mezi Prahou a PVK. „Momentálně jej mají právníci. Chceme vytvořit férové podmínky pro to, abychom akcie mohli získat,“ dodala primátorka. Prvním krokem podle ní bude odkup asi 34 procent akcií. Kdy a zda se tak stane, bude záležet například na konkrétní dohodě s PVK a ocenění majetku firmy.

Veolia dala za PVK sedm miliard

Metropolitní vodní hospodářství provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. PVK v 90. letech od státu koupila francouzská Veolia. Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou od městské Pražské vodohospodářské společnosti do roku 2028.

Ročně PVK utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a další částky vkládá do oprav sítí. Francouzská firma v minulosti za ovládnutí PVK zaplatila sedm miliard korun, většina peněz se podle vedení PVK rozpustila ve státním rozpočtu.

  • Společnost provozuje vodohospodářskou infrastrukturu v Praze. Zabývá se výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod.
  • Zajišťuje výrobu vody pro 1,27 milionu obyvatel Prahy a dalších 60 tisíc obyvatel Středočeského kraje.
  • Provozuje úpravny vody Káraný a Podolí. Vodárna v Podolí je pouze rezervním zdrojem. Z úpravny vody Želivka vodu nakupuje.
  • Jako akciová společnost vznikla v roce 1998, je právním nástupcem státních podniků Pražské vodárny a Pražská kanalizace a vodní toky. Jediným akcionářem je v současnosti firma Veolia Central & Eastern Europe.