Praha chce ovládnout distribuci vody. S Veolií začne jednat o koupi PVK

Pražští radní schválili záměr získat společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Tu zatím celou vlastní firma Veolia. Město založí pracovní skupinu, která jednání povede. Kdy, za jakých podmínek a za jakou cenu by případně Praha PVK získala, ale není zatím jasné.

Vodní hospodářství v Praze provázejí složité smluvní vztahy. O jejich nevýhodnosti se už také řadu let diskutuje. PVK v 90. letech od státu koupila francouzská Veolia. Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou do roku 2028.

Podle Prahy je dlouholetá smlouva s PVK nevýhodná. Město proto dosud zkoušelo dosáhnout buď zkrácení smlouvy, nebo finanční kompenzace. Nyní doufá, že se mu podaří získat celou společnost.

„Cílem je dosáhnout až těch 100 procent. Pokud to nebude hned, chceme vyjednat co nejlepší pozici pro hlavní město Prahu. Veolie deklarovala, že chce jednat. Rádi bychom uzavřeli pakt o neútočení a jednali s chladnou hlavou,“ řekl radní Karel Grabein Procházka (ANO).

Konkrétní postup jednání zatím podle Procházky nelze předjímat, stejně tak není jasné, zda Praha nejdříve získá jen část akcií, a potom jejich zbytek. Ve hře jsou prý ale dvě možnosti, a sice, že získá akcie sama Praha, nebo to bude některá z městských společností.

Vedení Prahy plánuje předložit zastupitelům ke schválení memorandum týkající se jednání s Veolií. Zahrne všechna témata, která bude Praha s firmou řešit, tedy například dividendovou politiku nebo způsob ukončení smlouvy. „Chtěli bychom, aby byl vytvořen harmonogram, jak se bude vodohospodářská soustava městu předávat,“ řekl Procházka.

PVK ročně utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vodovodní sítě vrací asi dvě miliardy a další částky vkládá do oprav. Francouzská firma v minulosti za ovládnutí PVK zaplatila sedm miliard, většina peněz se podle vedení PVK rozpustila ve státním rozpočtu. 

Snaha ovládnout Pražské služby Praze nevyšla

Hlavní město se vedle vody snažilo několik let neúspěšně ovládnout i trh s komunálním odpadem. Město je většinovým vlastníkem Pražských služeb (PSAS). Usilovalo proto o získání zbylého menšinového podílu, aby mohlo firmu ovládat. V roce 2014 mělo dojít ke koupi pětiny akcií od kyperské společnosti Northward Holdings Limited (NHL).

Roky plánovaná akvizice za zhruba miliardu korun ale nakonec padla. NHL svůj podíl Praze odmítla prodat. O týden později ale akcie získal holding EP Industries Daniela Křetínského, který podíl získal prostřednictvím své odpadové firmy AVE CZ. Město se proto nově snažilo dohodnout na odkupu akcií s touto společností. Loni ale oznámilo, že už o podíl usilovat nebude. Požadavky AVE CZ byly podle Prahy příliš vysoké.