Boj se suchem. Obce můžou žádat o dotace na nové zdroje pitné vody

Studna jako zdroj pitné vody je čím dál oblíbenější taky u jednotlivců (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí začalo přijímat žádosti obcí z celého Česka, které hodlají bojovat se suchem. Na nové zdroje pitné vody rozdělí celkem 600 milionů korun. V pomyslné soutěži budou největšími favority vesnice z Jihomoravského a Zlínského kraje.

Nový vydatný vrt pitné vody mají přímo uprostřed Rajnochovic ve Zlínském kraji. „Je tam hodně železa a manganu, voda půjde přes filtry,“ řekl starosta Antonín Uhřík (nestr. za KSČM) s tím, že začne téct do vodovodu namísto do potoka, jakmile technici vrt zapojí.

Předchozí dva roky byla vesnice v létě bez vody. K novému zdroji místním dopomohla dotace od ministerstva životního prostředí. Teď mohou uspět další, nových 600 dotačních milionů má garantovat pitnou vodu až pro 135 tisíc lidí.

Nové zdroje pitné vody ve Zlínském kraji
Zdroj: ČT24

Finanční podporu už dostalo i Brusné na Kroměřížsku, které se neustále rozrůstá o nové domy i obyvatele. Ročně spotřebuje obec devět tisíc kubíků vody. „Naposledy tu pršelo na začátku dubna,“ připomněla starostka Jana Sedláková (nez.) s tím, že by vesnici měla ulevit nová studna. Hloubit se ale začne až po skončení sporu s majiteli sousedního pozemku.

Lidé budují nové studny

Studna jako zdroj pitné vody je čím dál oblíbenější taky u jednotlivců, jen na jižní Moravě ji používá zhruba desetina domácností. Podle hygieniků by si lidé ale takovou vodu měli nechat minimálně jednou za dva roky otestovat, nejlépe právě teď na jaře.

Nejprve je třeba vyzvednout si u vodáren vzorkovnice pro odběr vody přímo ze studny nebo z napojeného rozvodu. Uzavřenou lahvičku pak musí majitel zdroje pitné vody donést do vodáren zpátky.

„Je nutné, aby se vzorky do laboratoře dostaly do 24 hodin po odběru, a pokud to není okamžitě, což je ideální stav, tak je nutné je skladovat v lednici,“ upozornila mluvčí Brněnských vodáren a kanalizací Renata Hermanová s tím, že za rozbor lidé zaplatí 799 korun a na výsledek si musí čtyři dny počkat.

Polopatě: Co prozradí rozbor vody (zdroj: ČT24)

U vody se testuje hlavně její zdravotní nezávadnost. Nevyhovující je zhruba každý pátý vzorek. „Ročně nám majitelé studní přinesou okolo sedmi set vzorků. A nejčastějším problémem je obsah dusičnanů a dusitanů,“ řekla Hermanová.

Ty můžou způsobovat rakovinu, proto je nutné vodu upravit přes speciální filtry. Pokud voda obsahuje i nežádoucí bakterie, nezbývá nic jiného než celou studnu vyčistit.

Sucho trápí většinu Česka

Zásoby podzemní vody nedokázala letošní zima doplnit. Její množství je aktuálně podprůměrné, a to na většině míst v Česku. Na jihu Moravy jsou oblasti s počínajícím až mírným suchem. Výrazné sucho už je například na Vysočině a v části Zlínského kraje. Meteorologové předpokládají, že teplý přelom dubna a května tuto situaci ještě zhorší.

„Zažíváme období, kdy máme za sebou čtyři takové roky, kdy je málo sněhu a je hodně teplo v létě,“ uvedl hydrobiolog z Masarykovy univerzity Petr Pařil. O aktuálním stavu sucha v ČR informuje webový portál www.intersucho.cz.