Přes půl milionu Čechů žije bez vody z vodovodu. Nejhorší infrastrukturu mají Středočeši

Události: Obce bez vodovodu a kanalizace (zdroj: ČT24)

Přes půl milionu Čechů žije bez vody z vodovodu. Milion a půl navíc bydlí v domech, které nejsou napojené na kanalizaci. Nejhorší infrastrukturu má Středočeský kraj, ve kterém se nachází hodně malých obcí s omezenými rozpočty.

Voda z kohoutku představuje nedosažitelný luxus například pro 125 obyvatel Opatovic na Kutnohorsku, kde zatím zcela chybí nejen vodovod, ale i kanalizace. Starosta o ně usiluje téměř 20 let. Náklady ale spočítal na 45 milionů a na takovou investici ani s podporou státu nemá. Rozpočet obce je totiž jen 3,5 milionu.

„Maximální dotace je někde kolem 70 tisíc na ekvivalentního obyvatele. Opatovice by měly asi 14 milionů dotaci a zbytek by se musel doplatit z vlastních zdrojů. A to teda by nám na to banky ani nedaly,“ říká starosta Opatovic I Radek Tvrdík (STAN).

Dotace na vodovody a kanalizace
Zdroj: ČT24

Za tři roky rozdělil stát na dotacích 4,5 miliardy, novou kanalizaci nebo vodovod má z těchto peněz 167 obcí. Další tři miliardy jsou ještě k dispozici. „Hlavní míra budování této infrastruktury by měla proběhnout do roku 2020,“ říká odborný asistent Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Filip Wanner.

Nejmenší vesnice ale i tak nejspíš zůstanou bez ní. Jen na Kutnohorsku se to týká zhruba dvou pětin obcí. Pro vodu tak musí postaru pod zem. Podle starosty Opatovic si zásobování vodou musí řešit obyvatelé sami například kopanou studní. Krom toho se ale každý dům v Opatovicích musí postarat také o odpadní vodu.