Aby kohoutky nevyschly, nabízí ministerstvo obcím na pitnou vodu přes půl miliardy

Události ČT: Aby kohoutky nevyschly, nabízí ministerstvo obcím přes půl miliardy (zdroj: ČT24)

Přes půl miliardy korun rozdá stát obcím, aby měly dostatek pitné vody. Peníze budou moci využít jednak na vyhledávání a budování jejích nových zdrojů, ale i na rekonstrukci nefunkčních přivaděčů. Ministerstvo životního prostředí vypisuje dotační výzvu na pitnou vodu již podruhé, tentokrát však nabízí dvakrát více peněz.

Podle ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) je nedostatek pitné vody akutní problém, který ohrožuje především obce, které nejsou napojeny na kapacitní vodárenskou soustavu nebo nemají dostatečné povrchové zdroje.

„Řada obcí po celé České republice již nyní čelí krizové situaci, u jiných nedostatek pitné vody hrozí v blízké době a musí hledat zdroje záložní,“ podotkl. Dodal, že rok 2018 může být „krizový rok z pohledu sucha, kdy dramaticky vysychá celá republika“.

Brabcovo ministerstvo nabízí obcím na projekty související s pitnou vodou celkem 600 milionů korun. Rozdělí je v až třímilionových dotacích, které pokryjí 60 až 80 procent nákladů na regeneraci, rozšíření nebo vznik stovek nových zdrojů pitné vody včetně jejich napojení na současné vodovodní řady, na průzkumné vrty nebo na vybudování veřejně přístupného odběrného místa. Oproti pilotní výzvě z roku 2016 bude možné peníze využít i na projekty, které se soustředí na povrchové zdroje pitné vody, a také na rekonstrukci přivaděčů pitné vody.

„Výše dotace se odvíjí od typu projektu a závisí také na tom, zda se jedná o akutní či ,jen‘ rizikový případ. Až 80 procent dotací získají žadatelé, na jejichž území neexistuje veřejný zdroj pitné vody anebo je kapacita jejich stávajícího zdroje či zdrojů pitné vody prokazatelně nedostatečná, případně voda z nich i přes svou technologickou úpravu nesplňuje vyhláškou stanovené požadavky,“ uvedl ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Žádosti o podporu přijímá fond od 4. května 2018 do 18. prosince 2020, nebo do vyčerpání alokace. O dotace se mohou hlásit obce a města, dobrovolné svazky obcí či příspěvkové organizace. Výzva je jednokolová, nesoutěžní, žádosti se budou vyhodnocovat průběžně.

Pilotní výzvu spustilo ministerstvo už v červenci 2016, zájem ze strany obcí převýšil vymezenou částku o několik desítek milionů. Dorazilo celkem 296 žádostí za 340 milionů korun, stát však rozděloval pouze 330 milionů.