Voda zdraží až o tři procenta. Lidé si připlatí v Pardubicích, stejná cena zůstala v Brně

Události ČT: Voda i letos podražila, v průměru na 88 korun za kubík (zdroj: ČT24)

Průměrná výše vodného a stočného včetně daně z přidané hodnoty letos vzroste na 86 až 88 korun za metr krychlový. Vyplývá to z odhadu Sdružení oboru vodovodů a kanalizace ČR (SOVAK).

Ceny by se měly meziročně zvýšit až o tři procenta, tedy podobně jako letošní odhadovaná inflace 2,9 procenta. V procentech jde o stejný cenový nárůst jako v loňském roce.  

Například Pražské vodovody a kanalizace ohlásily, že voda v Praze zdraží o inflaci, lidé tak letos zaplatí 87,39 korun za metr krychlový. V Brně voda zůstává na loňské ceně 75,74 koruny za metr krychlový a nezvyšuje se tak de facto poprvé od 90. let.

Cena vody v ČR
Zdroj: ČT24

Ostravské vodárny a kanalizace od letoška zvýší cenu o 68 haléřů na 77,30 Kč za metr krychlový. Naopak Plzeň zachovala loňskou cenu vodného i stočného na celkových 86,14 koruny za metr krychlový. Severočeská vodárenská podle svého webu stanovila cenu za 98,67 korun za metr krychlový vody, což je zvýšení o 0,4 procenta.

Cena vody v ČR
Zdroj: ČT24

Vodné a stočné letos nevzrostlo například v Kladně či Olomouci. V řádu desetin procenta si lidé připlatí na Táborsku, v Libereckém nebo Ústeckém kraji. Seznam všech změn zveřejnilo sdružení SOVAK na svém webu.

Sdružení uvedlo, že při srovnání plateb domácností stálo v průměru vodné a stočné předloni 2023 korun na osobu, což bylo 1,24 procenta čistých ročních příjmů. SOVAK dodal, že vodné a stočné není jen „platbou za vodu“, ale za službu spočívající v neomezených dodávkách pitné vody ke spotřebiteli a za odvádění a čištění odpadních vod.

V některých regionech vodné a stočné letos nevzrostlo, například v Brně, Kladně, Olomouci nebo Plzni. V řádu desetin procenta si lidé připlatí na Táborsku, v Libereckém nebo Ústeckém kraji.

Snižte DPH na vodu, vyzývá sdružení vládu

Sdružení dlouhodobě vyzývá vlády ke snížení DPH na vodné a stočné. Současná vláda v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) má ve svém programovém prohlášení snížení DPH na vodné a stočné ze současných 15 na deset procent, což by podle sdružení znamenalo snížení plateb o čtyři koruny za metr krychlový.

„O tuto částku lze prakticky ze dne na den snížit výši plateb za vodné a stočné pro koncového zákazníka,“ dodalo sdružení.

Podle vicepremiéra a ministra životního prostředí v demisi Richarda Brabce (ANO) by snížená sazba v ideálním případě mohla platit od začátku příštího roku nebo v jeho průběhu.

Záležet bude na rozhodnutí sněmovny. Oslovené strany jsou ale o tom ochotné s vládou jednat. „Je otázka, jestli řešit separátně vodu, nebo se nezabývat i ostatními podobnými produkty, energiemi,“ uvedl poslanec ODS Jan Skopeček. Poslanec KSČM Leo Luzar míní, že je to možné jako jedno z řešení. „Otázka je zanalyzovat, jaký to bude mít dopad,“ dodal.

SOVAK rovněž dlouhodobě upozorňuje, že vodárenská infrastruktura v Česku je podfinancovaná.