Pleny mohou zlevnit. Brusel navrhuje radikální změnu v pravidlech pro DPH

Pleny mohou zlevnit. Brusel navrhuje radikální změnu v pravidlech pro DPH (zdroj: ČT24)

Dětské pleny by v Česku mohly zlevnit. Evropská unie už nebude bránit tomu, aby u nich Praha snížila daň. Brusel totiž navrhuje radikální změnu v DPH. U většiny položek nově nechá rozhodnutí na jednotlivých státech. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) krok vítá a slibuje, že daň u plen opravdu sníží.

Evropská unie kompletně mění systém přístupu k DPH. V praxi to dosud fungovalo tak, že Evropská unie jasně říkala, které zboží v České republice může mít nižší daň. Tedy existoval seznam toho, co smí být ve snížené sazbě, například potraviny, knihy nebo léky. Třeba dětské pleny na seznamu nebyly.

Odkazoval se na to premiér Andrej Babiš (ANO) ještě jako ministr financí na začátku roku 2016. „My bychom určitě chtěli snížit DPH na pleny, bohužel bychom asi porušili směrnici Evropské unie,“ řekl tehdy.

Nyní Evropská komise mění koncept a naopak říká, co musí být v základní sazbě DPH, tedy u kterých věcí musí být vyšší daň. To jsou například cigarety nebo alkohol. Dětské pleny tam nejsou a Česká republika se může rozhodnout, jak vysokou daň uvalí.

Zboží, na které nebude nově možné uplatnit sníženou sazbu DPH
Zdroj: Evropská komise

„Je to přesně to řešení, po kterém jsme volali, když jsme jednali o programovém prohlášení minulé vlády. Že jsme chtěli jít razantně dolů s DPH na dětské pleny, na sunar nebo na dětskou výživu,“ podotkla eurokomisařka Věra Jourová.

Schillerová: Umožní to větší flexibilitu

Už v úterý, nejen kvůli této změně, míří do Bruselu Alena Schillerová (za ANO) jako současná ministryně financí. Snížit daň u plen slibuje i nadále. „Návrh evropské komise vítám, protože v podstatě umožní členským státům být při stanovování sazeb DPH více flexibilní,“ přiblížila Schillerová.

Zboží, se sníženou sazbou DPH
Zdroj: ČT24

Podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL a EPP) musí česká vláda spolupracovat na rychlém schválení nové evropské legislativy a následně začít připravovat nový zákon o DPH.

Zda pleny nakonec zlevní, tak už nebude záležet na EU, ale na české straně.

  • Evropská komise nyní navrhuje, aby kromě základní sazby ve výši 15 procent mohly státy nově zavádět dvě sazby v rozmezí pět až 15 procent, jednu nulovou až pětiprocentní a také ponechat některé zboží od DPH zcela osvobozené.
  • Znamenat to má možnost více různých sazeb pro různé kategorie zboží a služeb a také nový seznam těch, které mohou být zařazeny do snížených sazeb. Komise chce také zjednodušit pravidla tak, aby malým a středním firmám snížila náklady s DPH spojené.
  • Unijní státy budou muset zajistit, aby vyvážený průměr sazeb činil alespoň 12 procent. „Evropská komise je a byla po léta z různých stran kritizována za stávající systém. Neumožňuje totiž, aby některé výrobky mohly využívat výhod snížených sazeb,“ poznamenal před novináři komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.
  • V Unii dosud pro DPH platí pravidla přijatá už v roce 1993, která členským zemím dovolují využívat dvě snížené sazby daně ve výši nejméně pět procent, a to jen na několik odvětví a produktů. Za určitých podmínek mohou některé státy ještě uplatňovat supersníženou či nulovou sazbu. V 90. letech minulého století systém vznikal jen jako dočasný. S návrhem na definitivní systém DPH v unii přišla komise v říjnu 2016.