Řemeslníky čeká EET nejdřív od poloviny roku 2019. Třetí a čtvrtá vlna se opozdí

Třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb se odkládá. České televizi to řekla ministryně financí v demisi Alena Schillerová (za ANO). EET pro řemeslníky, právníky či trhovce začne platit nejdřív od poloviny příštího roku.

„Účinnost bych viděla nejdřív v polovině příštího roku,“ přiblížila Schillerová. Dřívějšímu spuštění EET pro další oblasti ekonomiky podle ní brání délka zákonodárného procesu i politické spory.

„Předpokládám a doufám, že budeme mít co nejdříve stabilní vládu s důvěrou, protože to je také velice politická otázka,“ dodala. Rozšíření EET na další skupiny živnostníků je součástí návrhu koaliční smlouvy mezi hnutím ANO a ČSSD.

Minulé volební období návrh o EET provázely rekordně dlouhé obstrukce pravicové opozice. Spuštění třetí a čtvrté fáze ale odložil až Ústavní soud. Mimo jiné i kvůli tomu, že výjimky z EET vláda schvalovala sama, podle nejvyšší instance je ale musí definovat zákon. Nález Ústavního soudu se podle ankety Zákon roku dokonce stal loňským nejlepším legislativním počinem.

ODS chce zrušit celý projekt EET, sněmovna bude řešit možné zúžení

Pravice ale boj s EET nevzdává. „My se mezitím budeme snažit, abychom celý tento nesmysl zrušili. Nepřináší to státu nic, je to nákladné, složité a vede to jenom k tomu, že živnostníci a drobní podnikatelé mají čím dál horší podmínky pro podnikání,“ prohlásil předseda ODS Petr Fiala.

Skupina sedmi desítek poslanců z různých politických stan už přišla s návrhem, aby se povinnost elektronicky evidovat vztahovala jenom na registrované plátce daně z přidané hodnoty. Vláda s návrhem vyslovila nesouhlas, prošel ale prvním čtením v dolní komoře. Rozpočtový výbor pak k možnosti zúžení platnosti EET nepřijal doporučující usnesení. Předlohou by se mohla sněmovna dál zabývat v druhém čtení na své schůzi, která začne koncem května.

EET začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení a od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.