Mezi podnikateli roste mírná skepse, naopak důvěra spotřebitelů v ekonomiku je rekordní

Důvěra v českou ekonomiku po únorovém růstu na nejvyšší úroveň za deset let v březnu klesla o 0,2 bodu na 99,7 bodu. U podnikatelů se ve srovnání s předchozím měsícem snížila o půl bodu na 97 bodů. Naopak u spotřebitelů vzrostla o 0,8 bodu na 112,8 bodu, což je dosud nejvyšší hodnota.  V porovnání s loňským březnem je celková důvěra i důvěra podnikatelů a spotřebitelů vyšší.

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se i v březnu podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy udržuje na vysoké úrovni. „Spotřebitelská důvěra vystoupala na svůj absolutní rekord za celou historii měření, tedy od ledna 1998,“ uvedl.

Důvodem je podle něj pokračující růst mezd a vyhlídky na jejich další zvyšování při stále poměrně přijatelné inflaci a stlačených cenách pohonných hmot.

U spotřebitelů se pro období příštích dvanácti měsíců téměř nezměnily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace, téměř stejné zůstaly i obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, stejně jako úmysl spořit. Obavy spotřebitelů ze zhoršení jejich vlastní finanční situace se mírně snížily a obavy z růstu cen se oproti únoru mírně snížily, uvedl Český statistický úřad.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera je to, že důvěra spotřebitelů překonala dosavadní nejvyšší lednovou úroveň, do jisté míry překvapující vývoj, jelikož důvěra spotřebitelů v minulých letech po dosažení lednových maxim postupně klesala a začala růst opět až v druhé polovině roku.

Podnikatelé měli vyšší důvěru v ekonomiku v březnu v meziměsíčním srovnání v průmyslu a stavebnictví, naopak v obchodu a službách se snížila. 

V průmyslu proti únoru vzrostla o 0,3 bodu na 96,8 bodu a vrátila se tak na lednovou úroveň. Z průzkumu vyplývá, že podnikatelé v průmyslu v období příštích tří měsíců uvažují o zvýšení počtu zaměstnanců. „Očekávání vývoje celkové ekonomické situace jsou pro období příštích tří i šesti měsíců v meziměsíčním srovnání mírně vyšší,“ uvedli statistici. Také meziročně je důvěra v průmyslu vyšší.

Ekonom Kovanda k mírně klesající důvěře v českou ekonomiku (zdroj: ČT24)

Podnikatelům by se mělo letos dařit, odhadují analytici

Ve stavebnictví indikátor důvěry vzrostl o 3,6 bodu na 97,1 bodu. Podle Kovandy se důvěra v březnu a únoru změnila k lepšímu natolik, že lze konstatovat, že k rychlejšímu růstu optimismu ve stavebnictví, dohromady během dvou po sobě jdoucích měsíců, došlo naposledy v roce 2004. „V březnu se také nálada ve stavebnictví ocitla na své nejvyšší úrovni od listopadu 2008, tedy od doby, než se v českém stavebnictví naplno projevily důsledky  světové finanční krize,“ doplnil.

Zástupci stavebních firem v březnu zhodnotili poptávku po stavebních pracích lépe než v únoru, očekávání růstu zaměstnanosti jsou podle průzkumu vyšší. I meziročně je důvěra ve stavebnictví vyšší.

V obchodu klesla v březnu důvěra meziměsíčně o 2,6 bodu na 100,6 bodu a ve službách o 1,4 bodu na hodnotu 96,7 bodu. Meziročně byla v obchodu nižší a v odvětví služeb vyšší.

Celkově by se podnikatelům mělo dařit i v letošním roce, míní Viktor Zeisel z Komerční banky. „Dynamika hospodářského růstu hlavních obchodních partnerů Česka zůstane pozitivní a dalšího zlepšování dozná i domácí poptávka,“ uvedl.

Ve srovnání se zahraničím zůstávají podle Seidlera tuzemské podniky i domácností  prozatím více optimističtí. Pokud se v příštích měsících bude dál zhoršovat důvěra, bude zdrojem takřka jistě vývoj v zahraničí a na světových trzích, neboť podmínky v ČR samotné hovoří pro její další zlepšování, dodal Kovanda.