Důvěra v českou ekonomiku byla v únoru nejsilnější za deset let

Souhrnný indikátor důvěry v ekonomiku stoupl v únoru v Česku meziměsíčně o 0,4 bodu na hodnotu 99,9 a byl tak nejvýše od května 2008. Oproti pochybnostem ze začátku roku se tentokrát zvedla důvěra podnikatelů. Nečekaně „dobrá nálada“ je zejména ve stavebnictví. Po lednovém rekordu se naopak v únoru mírně snížila důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku. Vyplynulo to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Důvěra podnikatelů se sice meziměsíčně snížila v průmyslu, oproti tomu však ve stavebnictví, obchodu i službách (včetně bankovního sektoru) rostla.

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda vyzdvihl, že důvěra podnikatelů ve stavebnictví je nejlepší od roku 2008, kdy v ČR vrcholil předkrizový stavební boom.

„Stavebnictví dlouhou dobu představovalo poslední sektor, který se dosud zcela nezotavil z důsledků světové finanční krize. Zdá se, že nyní se i zde začíná ‚blýskat na lepší časy‘. Optimismus plyne ve stavebnictví ze zvýšení poptávky po stavebních pracích, kterou podněcuje růst mezd v ekonomice a z ní plynoucí poměrně silná poptávka Čechů po bydlení a také čerpání prostředků z rozpočtu EU, jež mnohdy plynou právě na stavitelské projekty,“ uvedl Kovanda.

Podle něj bude toto čerpání v příštích měsících a letech nabírat na intenzitě z důvodu blížícího se konce stávajícího programového období pro čerpání prostředků EU.

Česko si stále věří

„Celková důvěra se nachází jen nepatrně pod svou historicky nejvyšší hodnotou, což naznačuje, že spotřeba domácností bude v první půlce roku nadále silná. Ve všech sledovaných segmentech se důvěra nacházela v únoru nad svým jednoletým průměrem,“ komentoval to hlavní ekonom pro ČR ING Bank Jakub Seidler.

Všímá si i podobného trendu z posledních let. Zatímco lednová důvěra vzroste a většinou překoná dosavadní historický rekord, v únoru dochází k určité korekci a důvěra spotřebitelů se opět snižuje. Výsledky však podle něho ukazují, že spotřebitelé vnímají současnou ekonomickou situaci nadále velmi pozitivně a spotřeba domácností by měla zůstat v následujících měsících stále silná.

Důvěra mezi podnikateli nepatrně vzrostla, zejména zásluhou vyšší důvěry ve stavebnictví. Ta se tak dostala na nejlepší úroveň od konce roku 2008. Na svá mnohaletá maxima se pak dostala důvěra ve službách. Seidler upozornil, že ukazatele důvěry v českou ekonomiku spíše příznivě překvapily, jelikož obdobné indikátory z eurozóny i Německa poklesy výrazněji. Z pohledu podnikatelů i spotřebitelů je tak začátek roku 2018 v Česku stále vnímán optimisticky.

Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč připomněl, že spotřebitelská důvěra zůstává velmi vysoko a spotřeba domácností by měla hrát roli klíčového tahouna růstu české ekonomiky i v letošním roce. Stojí za tím – z pohledu zaměstnanců – výraznější růst mezd, vyšší jistota udržení pracovního příjmu a též lepší příležitosti při případném hledání nového zaměstnání, uvedl Jáč.