Průměrný kurz bude letos 24,90 koruny za euro, očekává ČNB. Příští rok má dál posílit

ČNB očekává letos průměrný kurz české měny na úrovni 24,90 koruny za euro. Příští rok by měla ještě posílit na průměrných 24,50 koruny za euro. ČNB tak obnovila zveřejnění odhadů vývoje české měny. V předchozích letech udržovala centrální banka intervencemi kurz na 27 korunách za euro, od dubnového uvolnění posiluje. Centrální banka také v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky letos na 3,6 procenta.

Odhad kurzu je podmíněn přijatými předpoklady prognózy, včetně výhledů zahraničního vývoje, upozornil šéf ČNB Jiří Rusnok. Dodal, že příchod neočekávaných šoků může vychylovat skutečný vývoj kurzu od prognózy, a to někdy i výrazně.

Centrální banka je podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomír Jáče poměrně optimistická. „Posílení pod úroveň 25 korun za euro banka ve své prognóze předpokládá již pro letošní druhé čtvrtletí. Osobně bych nebyl překvapen, pokud bude v jarních a letních měsících tempo posilování koruny poněkud pozvolnější,“ doplnil Jáč.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že tímto krokem chce ČNB trhu poskytnout více informací o zamýšleném utahování měnové politiky. Pokud by totiž koruna v realitě neposilovala tolik, jak centrální banka přepokládá, byl by to pro trh signál, že centrální banka může zvyšovat úrokové sazby rychleji, než čeká její prognóza, a naopak.

Česká měna posilovala již před aktuálním rozhodnutím České národní banky o nastavení úrokových sazeb. Před polednem se obchodovala za 25,22 koruny za euro, a byla tak nejsilnější od února 2013. Kolem 14:00 se obchodovala koruna slabší kolem 25,26 koruny za euro. Během brífinku guvernéra ČNB ale začala znovu posilovat. Večer pak uzavírala až na 25,17 korunách za euro (tak silná byla naposledy v roce 2012). „Dosažení 25korunové hladiny se dočkáme už během pár týdnů,“ odhadla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Vůči dolaru byla koruna s kurzem 20,18 Kč/USD nejpevnější od léta 2014.

Brífink guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka (zdroj: ČT24)

Růst ekonomiky odhaduje ČNB výše

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,6 procenta z 3,4 procenta, jak odhadovala ještě v listopadu. Pro příští rok pak centrální bankéři zlepšili odhad na 3,2 procenta z předchozích 3,1 procenta. Pro rok 2017 ponechali odhad růstu na 4,5 procenta.

  • Česká národní banka
    rok 2018 – 3,6 procenta
    rok 2019 – 3,2 procenta
  • Ministerstvo financí
    rok 2018 – 3,4 procenta
    rok 2019 – 2,6 procenta
  • Česká bankovní asociace
    rok 2018 – 3,3 procenta
    rok 2019 – 2,9 procenta

V případě vývoje inflace centrální banka odhad mírně snížila. V prvním čtvrtletí příštího roku tak čeká inflaci 1,9 procenta, zatímco v listopadu to byla dvě procenta. Pro druhé čtvrtletí 2019 odhad ponechala na 1,8 procenta. 

„Celková inflace letos setrvá nad dvouprocentním cílem a na horizontu měnové politiky se bude pohybovat těsně pod ním,“ uvedl Rusnok.

Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra ČNB vyrovnaná. Nejistotou pro případný růst i pokles inflace je síla domácích inflačních tlaků a vývoj kurzu koruny.