I přes posílení koruny zájezdy nezlevňují. Možná za rok, vzkazují cestovky

Koruna sice sílí, před pár dny prolomila k euru hranici 25,40 koruny, nicméně ne až tak rychle, aby lidem například v létě zlevnila dovolené. Cestovky totiž tvrdí, že souběžně se kurzovou výhodou zdražily ceny pobytů v neojoblíbenějších destinacích, za které musely navíc zaplatit už loni zálohy ještě za „intervenční kurz“. Většina analytiků se domnívá, že pokud posilování bude pokračovat, zvýhodnění pobytů zejména v evropských destinacích přijde příští rok. Letos na podzim by však mohly zlevnit exotické zájezdy.

Koruna sice posiluje, na ceně dovolených se však příliš zřejmě nepodepíše. Ceny zájezdů se v letošní sezoně v průměru pohybují na stejné úrovni jako v roce 2017, kanceláře mají totiž kontrakty nasmlouvané a často i zaplacené dlouho před zahájením sezony 2018. „Záleží to na konkrétní  smlouvě, ale jsou i kapacity, za které se platí třeba i rok dopředu. Rozdělení splátek také záleží na konkrétním kontraktu,“ vysvětluje mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Sílící kurz koruny sice bude mít pozitivní vliv na ceny zájezdů, podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové to však nebude hned. A hlavně letos se už podle ní zdaleka nedá čekat tak prudké tempo posilování koruny jako loni.

„Takže je otázkou, zda na ten případný posun o 50 haléřů během půl roku má smysl spekulovat. Osobně bych se spíš klonila k tomu, že při načasování koupě dovolené zejména v eurových oblastech smysl spekulovat nemá,“ konstatuje Šichtařová.

Vyplatit by se ale mohla do jisté míry výměna peněz. Zde platí vyčkat a měnit až co nejpozději, až bude koruna ještě silnější. A to nejen k euru, ale i k dolaru.

Zájezdy stojí zhruba tolik co loni

Jak potvrzuje lektor Vysoké školy finanční a správní Aleš Krejčí, velké cestovní kanceláře podepisují smlouvy vždy již v srpnu předchozí rok, ty střední a menší pak v září a říjnu. A také podle něho bývá běžné, že platí předem zálohy.

Existují pak různé konkrétní možnosti, kdy například cestovní kancelář zaplatí ihned zálohy a má rezervován určitý počet míst. Nebo třeba jiný způsob, kdy se operátor zavazuje k tomu, že přiveze v sezoně určitý počet klientů a za to zaplatí předem určitou sumu peněz. „Pokud by to později nedodržel, hrozí mu vysoké sankce,“ upřesňuje Krejčí.

A podobný princip funguje třeba i u letenek. „Cestovní kanceláře čekají do října, listopadu, kdy bývá vypsán letový řád, pak teprve mohou dělat hromadné kalkulace. Provádějí je tedy na mnoho měsíců dopředu,“ dodává Krejčí.  

„Posílení koruny, pokud se udrží, by se tak v cenách mohlo projevit spíše až v příštím roce,“ vysvětluje výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tereza Picková.

Ceny dovolených tak bude nyní podle ní více ovlivňovat aktuální bezpečnostní situace a vyprodanost jednotlivých ubytovacích kapacit, případně letů. „Spíše než v ceně zájezdu se posílení koruny bude odrážet v nákupu dodatečných služeb, jako jsou třeba stravování nebo výlety přímo v destinaci,“ říká.

V Řecku a Španělsku, které zažívají turistický boom a nabídka ubytovacích kapacit se blíží limitu, naopak ale dochází k růstu cen ubytování. To potvrzuje i marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma. Podle něho pobyty zdražily kvůli zvýšenému zájmu ostatních trhů, zejména německého, britského nebo skandidávského.

V případě Řecka je nárůst až o dvacet procent, u Španělska či Mallorky o deset procent. Současná silnější koruna tak podle cestovek tento tlak alespoň částečně kompenzuje.

O něco levněji by ale přece jen mohly vyjít podzimní exotické zájezdy. Ty jsou totiž podle Krejčího většinou do destinací, kde se nakupuje za dolary. A americká měna vykazovala vůči koruně v porovnání s eurem mnohem rychlejší změny. 

First minute výhodnější než last minute

Pokud tak chce nyní někdo koupit letní dovolenou levněji, spíše než na sílící kurz koruny by měl spoléhat podle odborníků na zájezdy koupené v režimu first minute, tedy mnoho měsíců před samotnou cestou. 

Nejvíce objednávek cestovní kanceláře přijímají zejména v druhé polovině ledna, kdy dobíhá největší vlna slev a akčních nabídek. „Zdaleka tak neplatí předpoklad, že koupě zájezdu na poslední chvíli je cenově výhodnější,“ konstatuje Bezděk.

Důvodů pro tento trend je víc. „Nákup v předprodeji je skutečně výhodný, protože je spojen s benefity, kdy například děti jedou zdarma, dospělé osoby mají výrazné slevy, parkování na letišti v ceně a podobně,“ říká Bezděk.

Kam se Češi letos chystají na dovolenou
Zdroj: AČCKA

Druhým z důvodů je i to, že o dovolené u moře je obrovský zájem, takže last minute nabídka už může být v nejoblíbenějších destinacích značně přebraná. „Situace se neodvíjí pouze od českého trhu ale od toho celoevropského,“ připomíná Bezděk.

Analytici se tak shodují, že sílící kurz koruny na ceny nepatrný vliv mít může, ale na druhou stranu zdaleka není rozhodujícím faktorem pro konečnou cenu zájezdu. „Tím nejsilnějším faktorem je totiž poptávka. Hoteliéři v těch nejžádanějších destinacích mohou zvýšit ceny a pozitivní vliv kurzu koruny vymazat,“ zdůrazňuje.

Chorvatsko vede v počtu ubytovacích zařízení
Zdroj: ČSÚ

Největší zájem je tradičně o Chorvatsko

Kromě již tradičně Čechy oblíbeného Chorvatska jedničkou předprodejů zůstává Řecko, které bylo celkově nejžádanější zemí už loni. Obrovský nárůst zájmu je také u Turecka, které se letos nepochybně zařadí mezi top destinace. „Je tam výborný poměr cena/výkon, mají výborné hotely i služby a cena je o zhruba 10–15 procent nižší, než bývala,“ konstatuje Bezděk. 

To, že je proti loňské sezoně v současných předprodejích výrazněji zastoupeno Turecko a Tunisko, potvrzuje i Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. V minulém roce se prodávaly až s blížícím se létem a později v nabídce last minute. V růstu je také podle Pickové Egypt, kde byl zájem klientů v předprodeji patrný již loni.

Mezinárodní letiště na Kypru
Zdroj: Yiannis Kourtoglou/Reuters

Mezi leteckými zájezdy pak přetrvává, kromě zmíněného Řecka a Španělska, i zájem o Bulharsko. Stranou nezůstávají ani pobyty v termálních lázních v Maďarsku, na Slovensku a Slovinsku a kratší poznávací zájezdy. A právě prodloužené víkendy je potřeba plánovat ve velkém předstihu, protože zvláště v případě svátků je enormní zájem.

„Některé termíny jsou už teď téměř vyprodané a zbývají jenom drahé letenky. Pokud si turisté chtějí být jistí, že letenky bez problémů pořídí, neměli by se rozmýšlet dlouho,“ radí Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz. Ceny letenek se podle cestovních portálů udrží zhruba stejné jako loni. 

Ne všude je bezpečno

Mezi novinky, kam Češi nyní míří, patří podle Exim Tours také Albánie nebo exotické destinace jako Senegal a Kapverdské ostrovy, kam se dříve v letní sezoně nelétalo. Zároveň lidé již dnes daleko více vyvíjejí tlak na kvalitu služeb nebo vybavenost hotelu. Preferují spíše ty vícehvězdičkové a ve výbavě nesmí často chybět bazény, wellness nebo fitness. Také chtějí co nejvíce poznat destinaci a více žádají fakultativní výlety.

Ne všude ve světě je ale stejně bezpečno. Jsou i destinace, které je lepší tento rok vynechat.  Světové ekonomické fórum (The World Economic Forum, WEF) vydalo na konci minulého roku seznam nejméně bezpečných destinací současnosti. Do nich se turistům cestovat rozhodně nedoporučuje, nebo minimálně do některých částí určité země. Češi mohou sledovat aktuální informace a doporučení o jednotlivých zemích přímo na webu ministerstva zahraničních věcí.

Mezi deset nejnebezpečnějších destinací se zařadily: Kolumbie, Jemen, Salvador, Pákistán, Nigérie, Venezuela, Egypt, Keňa, Honduras a Ukrajina.

A při výběru jakékoliv destinace by si lidé měli dát pozor, co vlastně kupují. Například kolik času na dovolené opravdu reálně stráví. Stává se, že místo sedmi dní v případě týdenního zájezdu pořadatel započítá do celkové doby i příletový a odletový den, i když je to třeba jen pár minut před půlnoci. A pobyt se tak rázem zkrátí na pět dní.