Praha je turistů plná, musíme je nasměrovat i jinam do Česka, plánuje ministryně

Zájem zahraničních turistů o Českou republiku v posledních letech roste. Turisté jezdí stále více také do regionů, i když hlavním lákadlem je stále Praha. Podle ředitelky agentury CzechTourism Moniky Palatkové loni služeb hromadných ubytovacích zařízení využilo kolem 10 milionů zahraničních turistů. Meziroční růst odhadla kolem deseti procent.

„Lze očekávat, že se dočkáme za loňský rok možná dvouciferných nárůstů v domácím i zahraničním cestovním ruchu,“ uvedla ředitelka CzechTourism Monika Palatková na veletrzích cestovního ruchu v Brně. K deseti milionům zahraničních turistů ubytovaných v hotelech a penzionech je podle ní nutné přičíst ještě poměrně vysokou jednodenní návštěvnost a návštěvnost v individuálních ubytovacích zařízeních.

„Nabídka regionů i nabídka Prahy pro zahraniční klienty se zlepšuje co do pestrosti a kvality,“ podotkla Palatková. Zájem turistů v minulosti podporovala i slabá koruna, avšak zatím se nijak negativně neprojevuje posílení české měny, potom co loni v dubnu Česká národní banka skončila s intervencemi vůči české měně. Pro zahraniční klienty je podle šéfky CzechTourism důležitým faktorem i bezpečnost.

Hotely v Praze jsou plné. Podle ministryně se daří směřovat turisty do regionů

Agentura pak láká do republiky i turisty ze vzdálených destinací. Palatková zmínila Indii, Čínu, Jižní Koreu, kde jsou nárůsty 30 až 50 procent. „Znalost je u některých poměrně vysoká, ale je to poměrně hodně o znalosti Prahy. Na hlavní město se snažíme napojit i region, což se nám v posledních dvou, třech letech daří,“ uvedla Palatková.

Rozhovor s ředitelkou CzechTourism Monikou Palatkovou (zdroj: ČT24)

Podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) se už daří zahraniční turisty dostat i jinam než do Prahy. „Ale zatím jsou to spíše jednodenní výlety. Je potřeba jim připravit takový program, aby strávili mimo Prahu dvě, tři noci,“ řekla Dostálová.

Podle ní sice Praha ještě stále není přeplněná jako například Benátky či Barcelona, kde mají místní s turisty problémy, ale obsazenost hotelů považuje za alarmující. „Hoteliéři hlásí 98 procent, proto musíme opravdu usilovat o to, aby turisté jeli jinam. Intenzivně se věnujeme tomu, aby turisté přinášeli prospěch a nedošlo k tomu, že bude Praha přeplněná,“ řekla Dostálová.

Tématem letošního roku je 100 let výročí vzniku Československa tedy státu, který už čtvrtstoletí neexistuje. „Partneři se ptají, jaké budou akce, oslavy, co se bude chystat. Bude to téma, které bude rezonovat velmi globálně,“ uvedla Palatková, která očekává letos zejména zvýšený zájem turistů ze Slovenska.

Na veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour jsou letos zastoupeny všechny kraje Česka, což nebývalo zvykem, a s výjimkou Nitranského kraje také všechny slovenské. Různým způsobem se v Brně představí 26 zemí včetně exotické Kuby či Dominikánské republiky. Ve čtvrtek je ještě veletrh určen odborné veřejnosti, od pátku do soboty už ale mohou přijít i běžní návštěvníci.