Slovenské turisty láká Praha či jižní Morava, Češi vyrážejí do Tater nebo Piešťan

Události: Československý turismus (zdroj: ČT24)

Čtvrtstoletí od dohody o rozdělení Československa. Stvrzením podpisů Václava Klause a Vladimíra Mečiara se obě země vydaly vlastní cestou. Přestože je teď dělí státní hranice, vzájemný turismus to nijak nepoznamenalo a zvlášť v poslední době roste. Na obě strany ročně přichází přes půl milionu turistů. Vrací se, navštěvují přátele a příbuzné.

Například Maroš Ovčarik chtěl zažít aktivní dovolenou i s batoletem. Řešení našel v jihomoravských Pasohlávkách. Z Popradu to tam má jeho rodina kousek a oblíbili si místní školu windserfingu. „Chodíme tady do vinného sklípku, takže večery při výborném moravském vínečku, to je paráda,“ pochvaluje si už čtvrtou návštěvu v řadě. 

Rodinná atmosféra láká Slováky nejen na jižní Moravu. Do Česka jich loni přijelo skoro 650 tisíc. Každý tu v průměru za den utratí 1158 korun. Nejvíc slovenských turistů stále jezdí do hlavního města. S tím, co dělat a kam jít, si zpravidla poradí sami.

„Zejména u starší generace je znát, že Praha je stále tak nějak jejich,“ potvrzuje mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá. Pokud už Slováci vyrazí na procházku s průvodcem, chtějí detailnější a delší prohlídky. A to nejen na Pražském hradě, ale také na Vyšehradě nebo v bývalém Židovském městě.

Čechy láká hlavně slovenská příroda

Češi tvoří až třetinu všech návštěvníků Slovenska. Loni se jich v tamních kempech nebo hotelích ubytovalo přes šest set tisíc, podobně jako Slováků v Česku. Statistiky přitom nepočítají s těmi, kteří bydlí v soukromí a u příbuzných.

Čechy láká hlavně příroda a horský terén. Vedle Vysokých Tater jsou stále populárnější i ty Nízké. „Z jednoho kopce to přehlídneme všechno,“ říkají manželé Plášilovi, kteří si kromě túr chválí i podobné ceny jako v Česku. A také to, že z Krkonoš, kde žijí, to nemají daleko.

K oblíbeným destinacím Čechů na Slovensku patří také lázně. Třeba do Piešťan jich každý rok zamíří na pět a půl tisíce. Nejčastěji za odpočinkem, ale taky léčit si bolavá záda a klouby v termálních a bahenních koupelích. Pomáhá i to, že některé pobyty proplácejí české zdravotní pojišťovny. 

Slovenským lázním už několik let dávají přednost třeba manželé Spišákovi z jižní Moravy. „Bahno se nám natolik osvědčilo, že zůstáváme bez léků,“ vysvětluje Růžena Spišáková.

Stále víc českých turistů jezdí i do hlavního města. Vedle památek je přitahuje hlavně živá atmosféra bratislavského centra.