Tatry u Čechů rostou v oblibě, řada lidí ovšem podcení zrádné podmínky

Události: Vysoké Tatry lákají Čechy každou zimu více (zdroj: ČT24)

Stále víc Čechů míří v zimě do Vysokých Tater. Čím dál oblíbenější jsou ovšem vedle sjezdového lyžování adrenalinové sporty, a horské službě tak přibývá složitých zásahů. Jen za letošní rok se jí nepodařilo pomoct devatenácti lidem. Za většinou úrazů jsou nešťastné náhody, roli ale hraje i podcenění náročných podmínek.

Kromě sjezdového lyžování ve Vysokých Tatrách roste popularita adrenalinových sportů. Na to musí reagovat i horská služba, a to speciálním vybavením. Pro rychlou pomoc u nejtěžších úrazů má k dispozici i vrtulník. Často ale ani to nestačí.

Vysoké Tatry jsou známé extrémními výkyvy počasí, se kterými jejich návštěvníci musejí počítat. Potíže často působí třeba silný vítr, kvůli kterému musí zastavovat lanovky.

„Když je boční vítr, tak už od 18 m/s až 20 m/s musíme pomalu zpomalovat a stahovat lidi do stanice, když přesahuje těch 25 m/s, tak se provoz přeruší,“ říká lanovkář Ján Gajan.

Například v Tatranské Lomnici na jedenáct kilometrů sjezdovek dohlíží speciální ski patrola. „Má na starosti hlavně bezpečnost na svahu, aby lidé dodržovali to, co mají. Nechodili na uzavřené sjezdovky,“ uvedl Juraj Kozák. Nebezpečí představují i cesty po neznačených trasách, na kterých hrozí laviny.