Rekordní pokuta pro Globus. Nutil dodavatelům svůj účetní systém, zaplatí 183 milionů

Řetězec Globus dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 183 milionů korun, a to za porušení zákona o významné tržní síle. Podle úřadu ho porušil ve vztahu k některým dodavatelům potravin, kteří museli přistoupit do účetního systému Markant, jejž jinak nepotřebovali. Pokuta pro Globus je dosud nejvyšší sankcí za zneužití zákona o významné tržní síle.

Rozhodnutí není pravomocné, Globus proti němu může do 15 dnů podat rozklad, napsal ÚOHS v tiskové zprávě. Jedinou další sankci za sedmiletou dobu účinnosti zákona o významné tržní síle dostal Kaufland, který má zaplatit 22 milionů korun. Případ bude ale ještě řešit Krajský soud v Brně.

Mluvčí Globusu Pavla Hobíková uvedla, že firmu mrzí, že nedokázala ÚOHS přesvědčit o tom, že nemá žádné špatné úmysly. „Naši zákazníci jsou pro nás na prvním místě a chceme všechny ubezpečit, že tato záležitost žádným způsobem neovlivní kvalitní služby, které jim Globus dlouhodobě garantuje. Skutečně je nám velice líto celé situace,“ uvedla Hobíková.

Globus podle úřadu v období od 6. března 2016 do 30. června 2017 podmiňoval vzájemnou obchodní spolupráci s dodavateli uzavřením úplatné smlouvy a zapojením se do tzv. systému Markant. „V tomto systému byly dodavatelům poskytovány služby účetního charakteru, které by ale dodavatelé z vlastní iniciativy nepoptávali. Pokud by dodavatelé na účast v systému nepřistoupili, hrozilo jim ze strany společnosti Globus jednostranné ukončení spolupráce,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Nátlak na hrazení některých poplatků za účast v tomto systému úřad označil za uplatňování zákonem zakázaného zalistovacího poplatku, tedy poplatku za přijetí potravin do prodeje.

Další povinné poplatky

Dodavatelé podle úřadu v rámci zapojení do systému Markant platili i náklady na účast společnosti Globus v tomto systému. Obchodní řetězec tedy čerpal účetní a marketingové služby Markantu zcela zdarma. Dodavateli tím pádem byl účtován ještě další poplatek, který společnost Markant využila k pokrytí služeb využívaných členskou společností v systému. Toto jednání úřad označil za získávání plnění od dodavatelů bez protiplnění. Globus kromě pokuty musí v těchto praktikách, které ÚOHS označil za vykořisťovací, přestat.

Zákon o významné tržní síle platí od roku 2010. Odborníci ho od počátku kritizovali. Zabývala se jím i Evropská komise, řízení s Českem ale nezahájila. Potravinářská komora v minulosti uváděla, že řetězce díky zákonu začaly dodržovat třicetidenní lhůty splatnosti.

Zákon byl podle některých odborníků tak špatný, že vyžadoval novelizaci. Pokuta pro Globus padla už po změnách v této normě. Podle informací z listopadu ÚOHS letos zahájil pět správních řízení v oblasti významné tržní síly, která se týká zejména obchodních řetězců. Ve dvou případech už řízení ukončil, firmy musely napravit svoje chování, pokutu ale nedostaly. 

Vydáno pod