Další modernizace D1 i nové dálniční úseky. Stavební plány na rok 2017

Studio Rozpočet 2017: Dopravní stavby (zdroj: ČT24)

V příštím roce se má v Česku postavit či začít stavět 140 kilometrů dálnic a silnic. Pokračovat má na několika úsecích modernizace D1. Stavět se bude také na železnici, opravy a rekonstrukce čekají některé tratě i nádraží. Celkem má na dopravu podle státního rozpočtu 2017 směřovat 82 miliard, což je více než letos, ale méně než v roce 2015, kdy se dočerpávaly peníze z předchozího programového období EU (96 miliard).

Ještě před tím se ale mají motoristé dočkat dokončení posledního úseku dálnice D8 přes České středohoří. Na 17. prosince se chystá otevření stavby, kolem které se vedly a vedou ostré spory

„Stavebně máme jistotu, že poslední úsek D8 bude připraven do provozu. Dálnice bude 17. prosince bezpečně a technicky správně připravena k provozu,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Rýdl. 

Za důležité akce roku 2017 považuje například stavby na D11 a D6. Ve výstavbě budou také už poslední dva úseky D1.

Živo bude i na železnici

Náměstek generálního ředitele SŽDC pro modernizaci dráhy Mojmír Nejezchleba uvedl, že z hlediska finančního objemu je nyní největší modernizace železniční tratě Praha–Plzeň. Ta však ještě v příštím roce dokončena nebude, s tím se počítá na rok 2018.

SŽDC nyní vypsala tendry na zhotovitele prací pro rekonstrukci Negrelliho viaduktu či úseku mezi Prahou–Hostivaří a Prahou – hlavním nádražím. Půjde o miliardové investice. Náměstek připomněl i modernizaci tratě Sudoměřice–Votice za více než šest miliard.

Celkem by se mělo proinvestovat 23 miliard, tedy o čtyři více než letos. Z toho miliarda půjde na projektovou přípravu a výkupy pozemků, uvedl Nejezchleba.