Ústecký kraj souhlasil s prodejem pozemků Nexenu, investice za 23 miliard korun může začít

Ústecký kraj schválil smlouvu na prodej pozemků v zóně Triangle společnosti Nexen Tire. Třetí největší soukromá investice v historii Česka za 23 miliard korun tak může po několikaměsíčním zpoždění začít. Korejský výrobce hodlá v továrně zaměstnat až 1500 lidí.

Se zemními pracemi v zóně na Žatecku chce firma začít nejpozději letos v srpnu. „Platí, že bychom někdy na přelomu prvního a druhého pololetí roku 2018 chtěli začít vyrábět,“ uvedl po hlasování manažer firmy Petr Pospíšil.

V tajném hlasování zvedlo ruku pro uzavření kupní smlouvy s korejským investorem 38 zastupitelů, proti byli tři a tři se zdrželi.

Teď už by nic nemělo bránit tomu, aby společnost postavila výrobní haly na Trianglu. Měla by to být významná investice, která nejen pomůže Ústeckému kraji, ale i zlepší jméno kraje, protože takových velkých investorů v republice tolik není.
Oldřich Bubeníček
hejtman Ústeckého kraje (KSČM)

Kupní cena je euro za metr čtvereční. Investor tak má zaplatit 654 tisíc eur, což je v přepočtu 17,7 milionu korun. Podle znaleckého posudku je obvyklá cena za pozemek velký 65,4 hektaru 239 milionů korun. Vláda slíbila Ústeckému kraji kompenzace za slevu na pozemku, bez garancí však nechtělo hejtmanství předložit zastupitelům kupní smlouvu. „Smlouva se dostala na pořad jednání teprve teď, protože jsme chtěli garance, které se domnívám, že už teď máme,“ řekl Bubeníček (KSČM).

Vláda poskytne kraji kompenzace ve výši 292 milionů korun. Peníze musí samospráva investovat přímo v zóně. Letos má kraj připravené projekty za 114 milionů korun.

 „Mohu potvrdit, že nějaké zdržení oproti původnímu plánu je, ale investice je veliká a s nějakým zdržením bylo nutno počítat,“ uvedl Pospíšil. Korejská firma doposud měla pouze smlouvu o smlouvě budoucí. Symbolicky zahájil Nexen stavbu továrny už loni v říjnu. „Pro nás je teď důležité se soustředit na další povolovací procesy, dokončení územního rozhodnutí a stavební povolení,“ uvedl Pospíšil.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Novotný uvedl, že územní rozhodnutí firma získá v nejbližších dnech. 

Investice Nexenu znamená pro Českou republiku podle Novotného výrazný stimul pro ekonomiku, pomoc Ústeckém kraji v oblasti zaměstnanosti. „A je to samozřejmě i významná reference pro ostatní investory,“ uvedl náměstek. Kolem průmyslové zóny  Triangle vede silnice R7 z Prahy přes Chomutov k německé státní hranici. „Usilujeme o to, aby dopravní napojení Trianglu bylo takové, jaké má být, je náš zájem, aby dostavba byla urychlena,“ uvedl Novotný.

  • Vláda uzavřela smlouvu s Nexenem v červnu 2014. Vyjednávání trvala 13 měsíců, Česko uspělo v boji o investici s Polskem.
  • K rozhodnutí vybudovat závod v Česku přispěla podle zástupců firmy dobrá infrastruktura. Triangle leží u rychlostní silnice R7, která spojuje Prahu s Chomutovem a státní hranicí s Německem.
  • Rozloha závodu má činit 65,4 hektaru, což odpovídá ploše zhruba patnácti fotbalových hřišť.
  • V roce 2020 počítá společnost s tisícovkou zaměstnanců a během šesti let od zahájení výroby má zaměstnávat až 1500 lidí.
  • Nexen Tire patří mezi největší světové výrobce pneumatik, působí ve 130 zemích.
  • Zdroj: ČTK