Pozemky pro Nexen. Hra o miliony na pozadí miliard

Spory o pozemky na stavbu továrny (zdroj: ČT24)

Licitace o 300 milionů korun probíhá mezi Ústeckým krajem a vládou. Na pozadí jejich přetahování pak (ne)probíhá příprava rozjezdu třetí největší soukromé investice v historii Česka za 23 miliard korun. Jde o stavbu továrny na výrobu pneumatik jihokorejskou společností Nexen.

Stavba by měla začít v průmyslové zóně u Žatce do léta.  Na to navazují plány otevřít továrnu na přelomu let 2017 a 2018, roční výrobu až dvanáct milionů pneumatik pro osobní a nákladní vozy. A především, vytvoření 1500 nových pracovních míst, i s dodavateli Nexenu pak šesti tisíc.

Společnost Nexen však potřebné pozemky stále nevlastní. Jejich majitel - Ústecký kraj - je odmítá prodat, dokud nedostane od vlády slíbenou kompenzaci. Kabinet při uzavření smlouvy s Nexenem prohlásil, že kraji poskytne kompenzace za slevu na pozemky. Kraj pak slíbíl, že je firmě prodá za symbolické jedno euro za metr čtvereční. To je čtrnáctkrát méně než cena obvyklá. 

Nexen a cena pozemků
Zdroj: ČT24

Strach z trestního stíhání

Podle hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) se jedná o rozdílovou částku zhruba 302 milionů korun, uvedla agentura ČTK. Tu by měla zaplatit vláda, která chce ovšem znovu vyjednávat. A krajští zastupitelé, kteří se budou prodejem pozemků zabývat poslední únorový den, nechtějí bez garancí rozhodnout. Bojí se trestního stíhání za špatné hospodaření. 

Na stůl tedy zatím dostanou „k prostudování“ soupis všech dopisů a zápisů z jednání mezi krajem a ministerstvy. Dohromady na 200 stránek.

Potřebujeme garance, a ty nám může dát jen nové vládní usnesení.
Oldřich Bubeníček
hejtman Ústeckého kraje (KSČM)

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) předpokládá, že to bude dořešeno v krátké době. Ústecký kraj hodlá zmíněných 300 milionů vrátit zpět do průmyslové zóny. 

Celá investice by se pak mohla pohnout do další fáze. Tou zatím poslední byl říjnový slavnostní ceremoniál, který symbolicky zahájil stavbu továrny v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Na pozemcích, které ovšem Nexenu nepatřily a ještě nepatří. O jejich koupi zažádala firma v lednu letošního roku.

  • Vláda uzavřela smlouvu s Nexenem v červnu 2014. Vyjednávání trvala 13 měsíců, Česko uspělo v boji o investici s Polskem.
  • K rozhodnutí vybudovat závod v Česku přispěla podle zástupců firmy dobrá infrastruktura. Triangle leží u rychlostní silnice R7, která spojuje Prahu s Chomutovem a státní hranicí s Německem.
  • Rozloha závodu má činit 65,4 hektaru, což odpovídá ploše zhruba patnácti fotbalových hřišť.
  • V roce 2020 počítá společnost s tisícovkou zaměstnanců a během šesti let od zahájení výroby má zaměstnávat až 1500 lidí.
  • Nexen Tire patří mezi největší světové výrobce pneumatik, působí ve 130 zemích.
  • Zdroj: ČTK