Nové třídy v podkroví, pavilony v zahradě. Kvůli nedostatku míst ve školách vznikla komise

Události: Vznikla komise k nedostatku míst ve školách (zdroj: ČT24)

Nedostatek míst ve školách bude řešit nová meziresortní skupina. Zástupce v ní mají ministerstva školství, vnitra, financí i místního rozvoje. Společně chtějí vymyslet systém, jak dostatečné kapacity v jednotlivých regionech zajistit. Řadu obcí scházející místa pro žáky velmi pálí. Patří mezi ně i Vysoký Újezd.

Kvůli rozsáhlé výstavbě se obec výrazně zvětšila, zlomový byl rok 2018. „Najednou byl ten nárůst až o tisíc obyvatel. Od té doby máme nárůst dvě stě až tři sta obyvatel na rok. Obec na to není připravena,“ popisuje starostka Vysokého Újezdu Jana Broučková (nestr.).

Zoufale tak potřebují novou základní školu. Kvůli zástavbě na ni ale nemají místo ani peníze. Ta stávající je jen pro první stupeň. Letos ve Vysokém Újezdu s místy tak tak vyšli, příští rok už je mít nebudou.

Kvůli nedostatku stavebních parcel obec rozšiřuje současnou základní školu. V podkroví mají už za pár měsíců vzniknout dvě nové třídy. A zvažují také výstavbu dvou nových pavilonů přímo ve školní zahradě. „Ale neřeší to naši problematiku druhého stupně,“ upozorňuje Broučková.

Developeři: Pomáháme už nyní

„My potřebujeme v návaznosti na kompetence obcí při územním rozvoji řešit kompetence pro kapacity škol – když si jedna obec napovoluje další rozvojové lokality, tak jestli k tomu je doprovodná infrastruktura,“ říká náměstkyně ministra školství Martina Běťáková (STAN).

Podle místopředsedy Sdružení místních samospráv Oldřicha Vávry (nestr. za KDU-ČSL) musí obce dostat do rukou nástroj, díky němuž „zcela legitimně a předpokládaně získají část prostředků od investorů“.

Vznik meziresortní skupiny inicioval radní pro oblast vzdělávání Středočeského kraje Milan Vácha (STAN). V regionu je totiž situace kritická. „Konečně po třiceti letech bychom si měli říct, jakým způsobem má být financována veřejná infrastruktura, která je vyvolána bytovou výstavbou,“ domnívá se.

Podle asociace developerů se mnozí z nich na financování občanské infrastruktury podílí už teď. Se starosty uzavírají takzvané kontribuční dohody.