Pacientů s rakovinou přibývá, lidé během covidu zanedbávali prevenci

Události: Nárůst onkologických pacientů (zdroj: ČT24)

Rakovinou onemocní během života každý třetí člověk – každý čtvrtý na ni zemře. Světový den boje proti této nemoci připadá na 4. února. Onkologických pacientů v posledních měsících přibývá. Je to důsledek toho, že během covidu lidé méně dbali na prevenci.

Karcinom měla Zdeňka Hyvnarová hluboko v prsní tkáni. Nahmatat nešel. Ohlásil se ostrou bolestí na hrudi. „Neukázal to ani mamograf, až sono a na třetí pokus,“ popsala pacientka.

Prognóza prvního ošetřujícího lékaře byla nekompromisní – tři roky života. „Tak jsem říkala aha, takže mám vnoučata, takže třikrát Vánoce a konec. A najednou jsem říkala, to je 36 měsíců, já nic nestihnu a byl konec. To vzdáte,“ uvedla Hyvnarová.

Právě v Novojičínské nemocnici léčí s karcinomem prsu i dvacetileté pacientky. Výjimkou ale nejsou ani muži, jen loni jich tam měli v péči 34. Diagnózu rakovina prsu slyší lidé častěji. V Novojičínské nemocnici zachytí až o patnáct procent případů více než před covidem.

„Screeningových mamografií bylo skutečně méně než před covidovým obdobím a teď začali lidé znovu chodit a incidence narostla,“ potvrdil vedoucí Komplexního onkologického centra David Vrána.

Hyvnarová přišla o vlasy i některé přátele, boj s nemocí ale vyhrává. A pomáhá dalším podobně postiženým ženám, protože je zároveň předsedkyní centra OvaHelp, které pracuje s onkologickými pacienty.

„To, co je hrozně důležité, je, aby se každá žena sama vyšetřovala, minimálně jednou měsíčně, kromě toho, že bude chodit na pravidelný screening co dva roky,“ doplnil Vrána.

Jak léčit rakovinu?

Léčba rakoviny prsu se zdokonaluje. Stále častěji pomáhá taky imunoterapie. V Novojičínské nemocnici začali navíc pravidelně pořádat i semináře pro širokou veřejnost. 

Biochemik Jan Konvalinka, který byl hostem pořadu Interview ČT24, v této souvislosti uvedl, že v současnosti se daří některé druhy nádorových onemocnění léčit skvěle, jako například dětské leukémie. Na druhé straně jsou ale druhy nádorů, které podle něj nejdou vyléčit nebo špatně.

„Spousta nádorových chorob, které byly neléčitelné před desítkami let, se dneska dají docela dobře léčit. Ale samozřejmě zbývá toho spoustu udělat,“ řekl. 

Interview ČT24 – Jan Konvalinka (3. 2. 2023) (zdroj: ČT24)

Konvalinka zmínil například výzkum Milana Vrábela z jeho Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. „Jeho přístup je chemicko-biologický, snaží se rozeznávat nádorové buňky a přilákat je chemickými prostředky. Máme i účinné léky, které jsou založené na mononukleárních protilátkách, které oznámí imunitnímu systému: tohle je nádorová buňka, tuhle zničte,“ popsal biochemik. 

Dále jde například o léčbu prostřednictvím radioaktivního prvku lutecium 177. Konvalinka uvedl, že je ale velmi drahé a nyní se používá při léčbě nádorů prostaty, která je velmi úspěšná. Navíc se také obtížně připravuje, nyní se tak podává jen pacientům s pokročilým typem rakoviny.

První výsledky jsou ale podle Konvalinky zajímavé a uvidí se, zda by v rámci úspěšného výzkumu taková léčba mohla fungovat například u rakoviny prsu.