TÉMA

Imunoterapie

Onkologického pacienta podpořil ve sporu o úhradu léčby soud. Pojišťovna postoj nezměnila

Některé moderní způsoby léčby rakoviny jsou drahé a nejsou ještě zařazeny do běžných úhrad pojišťoven. Řada pacientů se proto domáhá zaplacení pomocí speciální výjimky i soudů. Onkologického pacienta z Českých Budějovic podpořil i Nejvyšší správní soud (NSS). Jenže ani poté mu pojišťovna léčbu neuhradila.
14. 8. 2023|

Pacientů s rakovinou přibývá, lidé během covidu zanedbávali prevenci

Rakovinou onemocní během života každý třetí člověk – každý čtvrtý na ni zemře. Světový den boje proti této nemoci připadá na 4. února. Onkologických pacientů v posledních měsících přibývá. Je to důsledek toho, že během covidu lidé méně dbali na prevenci.
4. 2. 2023|

Zmrazení nádoru přispělo k uzdravení pacienta s melanomem. Podle lékařů jde o ojedinělý případ

Pacient, který měl pokročilé stadium melanomu, se uzdravil poté, co mu lékaři nádor zmrazili. Nasadili mu také moderní léky, které odblokují imunitu. Zmrazení nádoru mělo být původně paliativní léčbou, protože předchozí léčba pacientovi nezabírala. Metoda se používá u kožních nádorů k jejich zmenšení, poprvé začaly mizet i metastáze.
16. 11. 2021|

Více pacientů chodí s pokročilým stadiem rakoviny plic. Chystá se národní screening

Pacienti s rakovinou plic přichází až v 85 procentech případů pozdě. Navíc podle plicních lékařů a onkologů pokročilých stadií přibývá aktuálně i kvůli pandemii. Příznaky v podobě kašle a zadýchávání se mnohdy přisuzovaly covidu. S rozvinutým onemocněním přicházeli i mladí lidé. Rakovina plic patří k nejvážnějším onemocněním, kdy většina pacientů umírá. Zásadní zlepšení si specialisté slibují od spuštění národního screeningu plic, který se zaměří hlavně na kuřáky. Nadějí jsou i dostupnější biologické a imunoonkologické léky.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 20:59|

Výskyt nádorů sice výrazně stoupá, úmrtnost ale klesá. Velký potenciál má imunoterapie

Každý třetí obyvatel Česka onemocní v průběhu života rakovinou a každý čtvrtý na ni zemře. Přesto jsou onkologové optimističtí. Každý rok totiž přibývá pacientů, kteří žijí dlouho bez jakýchkoli příznaků anebo se vyléčí. Důvodem jsou hlavně nedávné pokroky – lepší a dostupnější léky, modernější přístroje i programy, které přispívají k včasnějšímu zachycení nemoci.
22. 1. 2019|