Onkologického pacienta podpořil ve sporu o úhradu léčby soud. Pojišťovna postoj nezměnila

Události: Spor o úhradu léčby onkologického pacienta (zdroj: ČT24)

Některé moderní způsoby léčby rakoviny jsou drahé a nejsou ještě zařazeny do běžných úhrad pojišťoven. Řada pacientů se proto domáhá zaplacení pomocí speciální výjimky i soudů. Onkologického pacienta z Českých Budějovic podpořil i Nejvyšší správní soud (NSS). Jenže ani poté mu pojišťovna léčbu neuhradila.

Poprvé Milanu Mikešovi diagnostikovali nádor na ledvině a nosohltanu před devíti lety. Nemoc se vrátila, prodělal ozařování i chemoterapii. Ta mu podle lékařských zpráv byla přerušena z obavy ze ztráty sluchu. Specialisté proto doporučili imunoterapii.

„Imunologický přípravek má ten efekt, že povzbudí imunitu člověka tak, aby se sama dokázala vypořádat s tím onemocněním,“ popisuje Mikeš svoje léky.

Pro jeho diagnózu ale u konkrétního přípravku zatím není stanovena úhrada. S ošetřující lékařkou požádal o výjimku, Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) žádost zamítla. Druhým rokem se opakovaně obrací na soudy i pojišťovnu.

Léčba stojí tisíce

Léčbu si Mikeš začal hradit sám. „Dávka stojí asi 45 tisíc korun na měsíc,“ přiblížil. „Potvrdilo se to, co lékaři predikovali, že pravděpodobnost toho, že ten léčivý přípravek v mém případě zabere, je 98 procent. Skutečně se to stalo,“ říká Mikeš.

Nakonec mu dal za pravdu Nejvyšší správní soud. Při posuzování se zkoumají dvě podmínky – zda jde o jedinou možnou léčbu a výjimečnou situaci.

„Nejvyšší správní soud řekl, že pojišťovna neměla dostatek informací, aby mohla posoudit ty podmínky. Dal pokyn, aby se to vrátilo zpátky pojišťovně. Pojišťovna to řízení zastavila,“ přiblížila advokátka Barbora Steinlauf. „VZP nemůže poskytovat žádné údaje ani konkrétní informace k proběhlým nebo probíhajícím správním řízením,“ stojí ve vyjádření pojišťovny.

Mikeš se tak úhrady domáhá dále. V nejbližších dnech bude podávat další žalobu k městskému soudu.

Přes šest tisíc lidí loni mimořádnou úhradu u VZP získalo. Neuspělo zhruba deset procent žadatelů. Milan Mikeš přešel k jiné pojišťovně a nedávno podstoupil další operaci.