V Česku pojedenácté startuje akce Suchej únor, má přispět k omezení rizikového pití alkoholu

Studio 6: Začíná kampaň Suchej únor (zdroj: ČT24)

V Česku prvním únorovým dnem začíná 11. ročník měsíční osvětové akce Suchej únor, která má přispět k omezení nadměrného pití alkoholu. Lidé, kteří se do ní zapojí, by si měli po celý únor alkoholické nápoje odepřít. Kampaň pořádá stejnojmenná organizace Suchej únor ve spolupráci s odborníky. Letos se koná pod heslem Nepít je umění! s cílem podpořit autentickou tvorbu a kreativitu. Organizátoři poukazují na to, že Češi patří v pití alkoholu ke světovým rekordmanům a nadměrná konzumace ohrožuje nejen jejich zdraví, ale i kvalitu života.

Suchej únor podle organizátorů umožňuje účastníkům dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup. To jim umožní poznat, jak moc své pití ovládají a jak moc alkohol ovládá je. Loni se podle průzkumu zúčastnilo akce 13,5 procenta dospělé populace.

„Člověk si může zvolit jakýkoli měsíc, někomu nemusí únor vyhovovat. Z dat z prodeje je vidět, že v lednu a únoru kupují lidé alkohol méně. Naopak nejčastěji pijí v létě a ve druhé polovině prosince. Takže když někdo zaměří svoji pozornost tam, tak to také není špatné,“ popsal ve Studiu 6 Miroslav Barták z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Víc než milion dospělých pije rizikově

Rizikově pije v Česku podle organizátorů víc než milion lidí, tedy zhruba každý sedmý dospělý. Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 miliard korun ročně.

Organizace Suchej únor dlouhodobě upozorňuje na problematiku vysoké a rizikové konzumace alkoholu v Česku. Poukazuje na okolnosti, které může představovat alkohol ve firemním prostředí či jak ovlivňuje alkohol vztahy mezi lidmi či zdraví. Upozorňují také na to, jak mnozí rodiče problematicky přistupují k podávání alkoholu svým dětem.