Kampaň je téměř u konce. Pavel vystoupil s Nerudovou či Fischerem, Babiš už mezi lidi nepůjde

UDÁLOSTI: Už jen dva dny zbývají do voleb prezidenta (zdroj: ČT24)

Dva dny před začátkem druhého kola volby prezidenta republiky se oba kandidáti znovu setkali v předvolebních debatách. Andrej Babiš (ANO), jak avizoval ve čtvrtek, již nepokračoval v kontaktní kampani. Petr Pavel se naopak po pauze způsobené nemocí na veřejnosti opět objevil. Na setkání na pražském Staroměstském náměstí jej přišli podpořit i někteří neúspěšní protikandidáti z prvního kola.

K debatě pořádané webem Novinky.cz se měli Petr Pavel s Andrejem Babišem sejít již v pondělí, Pavel se však omluvil kvůli nemoci, a tak se konala až o dva dny později. Oba kandidáti se přeli o způsob vedení kampaně i o bezpečnostní témata. U některých otázek ale zavládla shoda. Nezpochybnili roli Senátu, ani jeden by nedal milost Janě Nečasové, jak to učinil současný prezident Miloš Zeman.

Když se Babiš s Pavlem rozešli, oba také shodně tvrdili, že je na debatě nic nepřekvapilo. „Andrej Babiš je konzistentní,“ prohlásil Pavel, který první kolo prezidentské volby vyhrál. Babiš zase prohlásil, že jeho „hlavním soupeřem jsou média, takže všechno je stejné“.

Babiš plánuje, že závěr předvolebního období stráví se svým týmem v centrále hnutí ANO na pražském Chodově. O programu příliš podrobně mluvit nechce, počítá ale ještě s rozhovory s novináři. Potvrdil, že nepočítá s tím, že by ještě chodil mezi lidi. „Do večera jsem seděl s policií. Požádali jsme s mojí paní o ochranu, takže se budu na veřejnosti vyskytovat minimálně,“ předeslal.

Pavel se naopak po dvoudenní přestávce na veřejnost opět vydal. I on ale naposledy. Nejprve vystoupil na tiskové konferenci, kde vyzval k účasti u voleb, a potom na veřejném shromáždění na Staroměstském náměstí v Praze. Tam ho znovu přišli podpořit i Danuše Nerudová, Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří na hlavu státu kandidovali také, a v prvním kole skončili na třetím, čtvrtém a šestém místě.

Den obou prezidentských kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, uzavře ještě jedna debata, tentokrát televizní na Primě. Babiše a Pavla čeká ještě čtvrteční debata na Nově a v pátek těsně před začátkem druhého kola se střetnou ve vysílání Českého rozhlasu.