Ukrajinské zastupitelské úřady v několika zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat

Události: Podezřelé balíčky na ukrajinských velvyslanectvích (zdroj: ČT24)

Ukrajinské zastupitelské úřady v několika evropských zemích včetně Česka dostaly balíčky s očima zvířat, informoval na Facebooku mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleh Nikolenko. Balíček s mrtvou živočišnou tkání dostal i ukrajinský konzulát v Brně a ukrajinské velvyslanectví v Praze. V Brně zpočátku nebylo jasné, zda v zásilce není výbušnina. Podle policie typově odpovídala těm, které byly zachyceny ve Španělsku. Tam v minulých dnech odhalili několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s ruskou agresí na Ukrajině.

Nikolenko napsal, že po sérii dopisových bomb odhalených v uplynulých dnech ve Španělsku přišly krvavé balíčky obsahující zvířecí oči na ukrajinská velvyslanectví v Maďarsku, Polsku, Chorvatsku, Itálii a Rakousku, na generální konzuláty v Neapoli a Krakově a na konzulát v Brně. Popsal, že balíčky byly nasáklé pravděpodobně krví a zapáchaly. „Zkoumáme význam tohoto vzkazu,“ dodal.

Mluvčí policie ve Varšavě Sylwester Marczak agentuře PAP řekl, že na konzulární oddělení ukrajinské ambasády balíček přišel ve čtvrtek a znepokojil jednoho z pracovníků. Když zásilku převzala policie, rychle vyloučila, že by byla nebezpečná, uvedl Marczak.

Nikolenko informoval i o incidentech v jiných zemích. Poničen byl podle něj vchod do rezidence ukrajinského velvyslance ve Vatikánu, na velvyslanectví v Kazachstánu kdosi nahlásil, že se tam nachází výbušnina, ale tato informace nebyla pravdivá. Ambasáda v USA dostala dopis s kopií článku kritického vůči Ukrajině. Nikolenko napsal, že stejně jako většina ostatních zásilek i tento dopis došel z jedné evropské země. O jakou jde, ale nespecifikoval.

„Nedokážou Ukrajinu zastavit na diplomatické frontě, a tak se nás snaží zastrašit,“ uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba v citaci zveřejněné na Nikolenkovu profilu. Šéf ukrajinské diplomacie nařídil zvýšit bezpečnostní opatření na ukrajinských ambasádách a konzulátech. „Máme důvody věřit, že se proti nim pořádá dobře plánovaná kampaň teroru a zastrašování,“ dodal Kuleba. 

Ve Španělsku dopisové bomby přišly například premiérovi Pedru Sánchezovi, na americké a ukrajinské velvyslanectví. Španělské úřady věc vyšetřují jako terorismus. Podle místních médií byly zásilky pravděpodobně poslány ze španělského území. V pátek odpoledne policie v Madridu uzavřela oblast kolem velvyslanectví a evakuovala zaměstnance zastupitelského úřadu. Kyjev později potvrdil, že na místo dorazily zásilky podobné těm v jiných zemích. 

Balíčky v Brně a v Praze

V podezřelé zásilce, kterou na ukrajinském velvyslanectví v Praze v pátek odpoledne prozkoumávali pyrotechnici, byla stejně jako v podobném balíčku na ukrajinském konzulátu v Brně živočišná tkáň.

Policisté předtím preventivně evakuovali dvě budovy ambasády a částečně uzavřeli ulici. Balíček nyní budou zkoumat hasiči, kteří si obálku i s obsahem odvezli. „Opatření na místě skončilo. V obálce nebyl nástražný výbušný systém, ale opět živočišná tkáň,“ uvedla policie po 14:30.

Ukrajinský konzulát v Brně policisté kvůli balíčku evakuovali asi na čtyři hodiny. „Z konzulátu bylo evakuováno šest zaměstnanců, z přilehlé školky asi patnáct osob. Nebezpečí se nepotvrdilo. Uvnitř byla živočišná tkáň. Řekněme část zvířecího těla,“ upřesnil pro ČT mluvčí jihomoravských policistů David Chaloupka. 

Ochranná služba Policie ČR podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka přijala vlastní opatření, mluvčí je ale nechtěl z taktických důvodů komentovat. Připomněl, že policie už dříve kvůli útokům majetkového charakteru zvýšila ochranná opatření u ukrajinské ambasády v Praze.

Případem se budou zabývat brněnští kriminalisté. „Bude nás zajímat, odkud zásilka přišla a kdo tím co sledoval,“ řekl mluvčí policie Chaloupka. Podle něj je předčasné spojovat událost v Brně s obdobnými incidenty v Evropě.

Policejní specialisté snímali i případné otisky prstů z poštovní schránky. Z ukrajinského ministerstva zahraničí měl konzulát informaci, na co si dávat pozor. „Když v poště pracovníci uviděli balíček s charakteristickým znakem, zavolali policii. Dorazila prakticky okamžitě,“ uvedla konzulka Anna Prošková. 

Bezpečnostní protokoly

„Naše konzulka v Brně zavolala policii, nějaký balíček, který došel, vypadal podezřelý. Policie dorazila hned a hned začala pracovat,“ řekla mluvčí ukrajinské ambasády v Praze Tetiana Okopna.

Dodala, že jsou vypracovány bezpečnostní protokoly, které všechny zastupitelské úřady musejí dodržovat. „Máme na velvyslanectví člověka, který je za to zodpovědný, na konzulátu v Brně je za to zodpovědná právě konzulka, která se řídila pokyny, které byly nastaveny,“ uvedla mluvčí.

„Z budovy se evakuovali zaměstnanci, šest lidí,“ uvedl na začátku zásahu Chaloupka. Policisté také vyzvali všechny pracovníky konzulátů v ČR a obchodních společností vyrábějících zbrojní materiál, aby byli maximálně obezřetní při kontrole došlé pošty a při jakýchkoliv pochybách volali linku 158.